ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Доц. Борис Попиванов, политолог: Стремежът към ниска избирателна активност е част от плановете на ГЕРБ

23 февруари 2021 | 10:16

Снимка: Фондация "Фридрих Еберт"

София. Стремежът към ниска избирателна активност е част от плановете на ГЕРБ. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Борис Попиванов. Избирателната активност е свързана с пандемията, допълни той. Ако не знаем колко хора ще излязат пред урните на 4-ти април, много трудно можем да предположим до каква степен ще има мобилизация на твърди ядра и до каква степен други фактори ще изиграят роля. Всички социологически проучвания, които следим напоследък представляват моментна снимка на някакви нагласи към даден момент и ситуация, която се променя много динамично и би могла да бъде съвсем различна след малко повече от месец, каза още Попиванов.

„Затова би трябвало всички да бъдем крайно предпазливи, когато прогнозираме какво ще се случи и наистина въпросът за избирателната активност е много сериозен. Той е много сериозен първо в международен контекст. Ние вече сме забелязали, че избори проведени по време на пандемия в други Европейски държави почти винаги водят до много по – ниска избирателна активност от тази, която е традиционна за тези общества и тези държави. Следователно бихме могли да предположим, че нещо подобно има всички изгледи да се случи и у нас“, каза още той.

Според доц. Борис Попиванов пандемията, ограничителните мерки и притесненията на хората могат да изиграят своята роля, а в България това се задълбочава от крайната несигурност, с която се борави по темата за здравната сигурност на самия изборен процес.

Евелина БРАНИМИРОВА