ЗдравеопазванеВИЖ ВСИЧКИ

Данчо Пенчев, РЗИ - София: Във всички здравни инспекции в страната е заделена втората доза ваксина и тя е налична

23 февруари 2021 | 09:29

Снимка: ВМА

София. В РЗИ - София и във всички здравни инспекции в страната е заделена втората доза ваксина и тя е налична. Това каза директорът на РЗИ - София Данчо Пенчев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. Той подчерта, че втората доза ваксина на всички, които сега се ваксинират с първа, е гарантирана.
„Имаме няколко партиди, които са пуснати изцяло на първа игла, но предвид очакваните количества и периода, който е за втора игла, това ни позволява и ни дава сигурността, че ние ще получим ваксината за втора игла“, допълни Данчо Пенчев.

Той подчерта, че ваксинирането е безплатно и доброволно. „Аз съм изключително благодарен на директорите на лечебните заведения, на общопрактикуващите лекари и на хората които поставят ваксини. В рамките на часове системата успя да де старт на развитие на ваксинацията в тази посока. Дебело искам да подчертая, че ваксината е безплатна и доброволна. Няма механизъм, по който общопрактивуащият лекар или някой специалист да принуди свой пациент или лице да бъде ваксинирано“, каза още той.

Данчо Пенчев посочи, че се работи интензивно в посока противоепидемични мерки спрямо всички, които участват в изборния процес. „Централната избирателна комисия и районните избирателни комисии са ваксинирани, очакваме списъците на секционните избирателни комисии, там са около 14 000 участниците. Ваксината за тях е подсигурена“, каза още той.