ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Кънчо Стойчев, социолог: Най-тежкото заболяване на българското общество е липсата на доверие в управлението, в държавата и в изборния процес

14 януари 2021 | 19:11

Снимка: Личен архив

София. Най-тежкото заболяване на българското общество е липсата на доверие в управлението, в държавата и в изборния процес. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев. Той определи като очаквана насрочената от президента дата за изборите – 4 април. Според него в оставащото време е напълно възможна организация за гласуване по пощата на българите в чужбина.

„Не е важно, кой ще спечели тези избори. Важно е резултатът да бъде признат от всички българи. Тоест ние да сме в ситуация, при която имаме признат резултат и максимално доверие към следващата власт, която и да е тя и както и да бъде сформирана. И обратното – ако завършим тези избори с нараснало недоверие и хората не вярват в резултата, независимо дали са прави да не вярват, или не, знаем, че масовите настроения и вярвания, колкото и субективни да са, те се превръщат в обективност. Най-простият пример, който винаги давам, е: ако хората масово мислят, че банките ще рухнат без да е основателно това, банките рухват, защото хората си прибират парите. Може това да е било напълно неоснователно. В този смисъл задачата е всички българи да се убедят, че изборите се провеждат по честен начин. Изцяло трябва да се настоява за максимална прозрачност на изборния процес“, обясни той.

Кънчо Стойчев отчете, че най-големият проблем за изборите тази година ще бъде пандемията от коронавируса. Въпреки това той изрази надежда над 3-3,5 млн. българи да гласуват. Твърдите ядра са най-подготвени за изборите, коментира още социологът.

Цоня СЪБЧЕВА