Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Коммерсантъ“: Русия може да излезе от Договора за открито небе

14 януари 2021 | 18:43

Снимка: Агенция "Фокус"

Москва. Москва ще обяви преразглеждане на участието си в Договора за открито небе, което позволява на 33 участващи държави да извършват инспекционни полети над територията на всяка друга. САЩ се отказаха от споразумението миналата година, принуждавайки Русия да търси адекватен отговор на подобна стъпка. Според експерти Русия може не само да преустанови участието си в договора, но и да се оттегли напълно от него. Ако всичко върви по този сценарий, механизмът, изиграл важна роля за укрепване на доверието между Русия и Запада, ще бъде погребан, пише руският вестник “Коммерсантъ“

Руските власти обмислят дали си струва да останат в Договора за открито небе (ДОН). Няколко източника в държавните структури на Руската федерация казаха за "Коммерсантъ", че въпросът е узрял поради факта, че САЩ се оттеглиха от това споразумение през ноември.

Тогава Вашингтон заяви, че Русия не се е съобразила със споразумението и че участието в него вече не е в интерес на националната сигурност на САЩ. Москва отхвърли претенциите срещу нея, заявявайки, че САЩ търсят само оправдание, за да отхвърлят поредния договор, който им налага задължения в областта на контрола на оръжията.

Европейските съюзници на САЩ в НАТО призоваха Вашингтон да не напуска ДОН, припомняйки, че този договор играе важна роля за укрепване на сигурността, предвидимостта и доверието (например благодарение на него западните страни през 2014 г. успяха да се уверят, че, противно на слуховете, Русия не разполага значителни контингенти и оръжия на границата с Украйна). Но администрацията на Доналд Тръмп не послуша съюзниците.

През ноември руският външен министър Сергей Лавров посочи две условия, при които Русия е готова да остане в ДОН.

Първо, Москва поиска писмени гаранции от европейските държави, участващи в договора, че няма да прехвърлят на САЩ информация, събрана по време на полети над руска територия.

Второ, руската страна настоя европейците да я уверят писмено, че няма да забраняват на руските самолети да инспектират американски военни съоръжения, разположени на територията на техните страни.
Както "Коммерсантъ" съобщава по-рано, руските власти предадоха тези искания на своите партньори още през октомври. Тогава Москва не получи исканите гаранции. Досега европейските държави не са заявили желанието си да въведат изменения и допълнения, внесени от Русия в решението за защита на данните, прието от Консултативната комисия в рамките на ДОН през 2002 г. Москва предложи да се актуализира този документ, за да се предотврати изтичането на копия на въздушни снимки от оборудването за наблюдение извън кръга на участниците в ДОН.

На 3 януари германският вестник Sueddeutsche Zeitung, позовавайки се на източници в германското външно министерство, съобщава, че на 22 декември Русия отново се е обърнала към 32-те страни-партньори, останали в споразумението, с призив да отговорят на нейните искания. Твърди се, че последният краен срок за отговор в руската нота е 1 януари. В случай на отказ за спазване на изискванията руската страна, се казва в писмото, "ще се смята за принудена да започне процедурата за оттегляне от споразумението".

Тогава германското издание съобщава: външните министри на 16 европейски държави, включително Германия и Франция, изпратиха на Русия колективен отговор, отхвърляйки нейните искания. В писмото им се казва, че текстът на договора вече казва, че информацията, събрана по време на полети, може да бъде прехвърлена само на страните, участващи в ДОН и следователно не е необходимо да се потвърждава тази точка.

По отношение на гаранциите за прелитане на американски съоръжения, външните министри на европейските страни твърдят, че САЩ не изискват европейските държави от НАТО да ограничават прелитанията на техните бази.

Европейците смятат, че всички възникващи противоречия трябва да бъдат обсъдени в рамките на Консултативната комисия на ДОН, чието следващо заседание е насрочено за 25 януари (те обаче са готови да го свикат по-рано).

Русия не е доволна от тази позиция, която следва от коментарите на официални лица. „В текста на споразумението няма преки препратки към затворения характер на информацията, получена с помощта на оборудване за наблюдение, както и до ограничаването на достъпа до нея. Той също така не съдържа разпоредби, които да изискват от участващите държави гаранции да не прехвърлят резултатите от наблюдателните полети в „грешните ръце“, нито съдържа изисквания за гарантиране на безопасността на такива резултати “, каза ръководителят на руската делегация на разговорите във Виена за военната сигурност и контрол на оръжията Константин Гаврилов.

Превод и редакция: Юлиян Марков