ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Георг Георгиев, ГЕРБ: Президентът трябваше да оправдае четирите години нищоправене, но това не може да се случва за сметка на изборното право на българските граждани

14 януари 2021 | 18:01

Снимка: Министерство на външните работи

София. Добре си давам сметка, че президентът трябваше по някакъв начин на четвъртата си година да оправдае нищоправенето в президентската институция , но това не може да се случва за сметка на Изборния кодекс и за сметка на изборното право на българските граждани. Това каза в изявление зам.-министърът на външните работи и лидер на Младежи-ГЕРБ Георг Георгиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Г-н Радев няма навика да мисли за всички български граждани еднакво. Това да чертае разделителни линии, да създава пропасти между нас като българи, като народ е нещо, с което вече свикнахме, но макар да казах, че 4 април е добра дата, не мога тук да не изразя леката си тревога от факта, че тази година на 4 април ще бъде католическият Великден, арменският Великден. Имаме немалки и арменски, и католически общности в България. Това е един от най-големите християнски празници. Не бива да забравяме, че българите ще трябва да гласуват и в чужбина. Немалко от държавите са и католически, такива, в които Великден се празнува много тържествено. Това със сигурност ще създаде проблеми пред хората да упражнят правото си на глас“, допълни той.

По думите на Георг Георгиев президентът е длъжен да даде обяснение какво е наложило промяната на датата на изборите от първоначално обявената 28 март на 4 април.

„Гласуването по пощата – това гласуване по пощата трябва да се състои и в трети страни. Трябва да имаме време да обезпечим този изборен процес. Трябва да имаме време да го комуникираме с чуждите администрации, трябва да имаме време да свържем пощенските служби, трябва да имаме време да уведомим по начин, по който е надлежен така, защото не можем да правим каквото на президента му хрумне, където на него му хрумне“, допълни той.

По думите му предложенията на Румен Радев за изменения в Изборния кодекс са самоцелни.

Теодора ПАВЛОВА

Свързани новини