ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Министър Костадин Ангелов: Придружаващите заболявания не са противопоказание за ваксинацията срещу COVID -19, хората от социалните домове не трябва да се притесняват

14 януари 2021 | 17:56

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Велико Търново. Хората от социалните домове не трябва да се притесняват относно ваксинацията срещу COVID-19. Придружаващите заболявания не са противопоказание за поставяне на препаратите. Това заяви пред журналисти в старата столица министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.

На въпрос как ще се процедира с потребителите от социалните услуги, които не са в състояние да дадат информирано съгласие относно имунизацията, той коментира, че за това ще отговарят пoпечителите им. „За тези, които нямат близки или попечители в закона също има разписан текст. Според него при подобни ситуации ще се определя специално лице, което ще е или от съответния дом, или от Общината и то ще отговаря за потребителя на социалната услуга“, допълни министър Ангелов. Той увери, че преди да се пристъпи към втората фаза на ваксинацията у нас от Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и социалната политика ще изготвят специални указания, които ще бъдат изпратени до всички, които ще са част от процеса.

На въпрос кога се очаква да бъдат имунизирани работещите в Агенциите за социално подпомагане у нас той отговори, че те са включени във фаза три, която се очаква да стартира в края на февруари или началото на март, когато ще има големи доставки на ваксини. В тази фаза са включени всички хора, които работят в сектори с голямо обществено значение, като служителите на МВР.

„Държа да кажа, че когато една фаза е приключила и сме започнали нова, това не означава, че на някой, който е бил от първата фаза ще му бъде отказана ваксинация. Напротив!“, посочи още ресорния министър.

Той допълни, че през следващата седмица ще проведе среща с представители на Български лекарски съюз, след която ще е ясна конкретната дата, след която личните лекари ще могат да правят имунизации. На нея ще бъде конкретизиран и самият процес.

Луиза ТРАНЧЕВА