ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

The Times: Колко дълго се запазва имунитета срещу новия коронавирус

14 януари 2021 | 17:18

Снимка: Pixabay

Лондон. През март, април и май здравните работници от британската Национална здравна система (НЗС) бяха сред най-изложените на Covid-19 хора в страната. Сега учените са проучили 6 600 от заразените, за да отговорят на един от най-важните въпроси относно пандемията: колко дълго трае имунитетът, пише британският вестник The Times

Какво установиха изследователите?

След средно пет месеца повечето хора все още са защитени. В групата e имало 44 вероятни повторни инфекции, в сравнение с далеч по-висок процент на инфекции сред тези, които са преживели първата вълна невредими. Сравнявайки двете групи, учените изчислиха, че през този период имунитетът, придобит от инфекциятa, е поне толкова добър, колкото този от ваксините - осигуряващ около 85% защита.

Мислех, че ваксините дават 95 процента защита?

Това показват информациите за ваксината на Pfizer, но те използват различна мярка. Те разглеждаха само хора, които имат симптоми, докато проучването на здравните работници редовно тестваше хората, за да установи инфекции, дори и при хора, които не са болни.

Колко не са се разболели?

Това беше едно от най-интересните открития на проучването. Докато изглежда, че 44 души са се заразили повторно, само 15 от тях са развили симптоми. В контролната група от 318 нови инфекции 79% са били симптоматични. Изглежда, че ако се заразите втори път, болестта протича по-леко, въпреки че имунният отговор варира от човек на човек.

Така че, ако съм бил заразен, трябва ли да спазвам социално дистанциране?

Да. Службата за обществено здраве в Англия се опасява, че хората ще тълкуват това като лиценз за игнориране на правилата. Нетрябва да се възприема по този начин. Те отбелязват, че някои от хората, които са били реинфектирани, все още са отделяли големи количества вирус, дори ако са били безсимптомни. От изследвания на антитела също знаем, че голяма част от хората, които смятат, че са заразени, всъщност не са.

Има ли смисъл да се ваксинирате, ако вече имате имунитет?
Имунолозите са доста уверени, че получаването на доза от ваксината, насложена върху имунитета, който хората вече преболедувалите имат, трябва да предложи значителен тласък за защита на хората и да гарантира, че те запазват имунитета за по-дълго.

Дали тези открития ни казват нещо за това колко дълго ще продължи имунитетът, предизвикан от ваксина?

Обнадеждаващо е, че повечето хора все още са в състояние да се борят с вируса до шест месеца след заразяването и това предвещава добро бъдеще за ваксината. Истината обаче е, че за да разберем трайността на имунитета – независимо как е постигнат - единственият начин е да изчакаме и да видим.

Означава ли това, че хората, които са били заразени, трябва да имат по-нисък приоритет при получаване на ваксината?

Ето как се разглежда. Предлагането на ваксини е ограничено. Хората, получаващи ваксината, са тези най-изложени на риск. Ако някой вече е заразен, рискът му не е нула - но явно е намален. И така, защо 80-годишен с антитела трябва да получи ваксината преди 79-годишен без? Със сигурност бихме спасили повече животи, ако ги преместим на по-нисък приоритет?

Един от отговорите на това е научен. Ваксината и отговорът на антителата ще варират от човек на човек. Можете да играете с числата и да приемете, че човек е с по-нисък риск - и средно той ще бъде - но за индивида, той може да не е такъв. Това кара лекарите и специалистите по етика да се притесняват.

Най-добрият контрааргумент обаче, казва Службата за обществено здраве на Англия, е просто логистиката. Разпространението на тази ваксина е свързано с бързина и простота. Въвеждането на нова категория добавя огромна сложност - до такава степен, че може активно да попречи на програмата. Установяването на това кой всъщност е заразен би било трудоемка задача. В първата вълна повечето хора никога не са били тествани, така че ще трябва да се изследват за антитела, което включва поставяне на игла в ръката. На този етап иглата може просто да съдържа ваксина.

Превод и редакция: Юлиян Марков