ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Експерти от НИМХ разработиха справочник за замърсяването на въздуха

14 януари 2021 | 13:40

Снимка: НИМХ

София. Експерти от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) разработиха справочник за замърсяването на въздуха. Това съобщиха от пресцентъра на НИМХ. Изданието е разработено от доц. д-р Емилия Георгиева, доц. д-р Елена Христова, доц. д-р Татяна Спасова от НИМХ и Севдалина Войнова от Асоциация за развитие на София. Справочникът е публикуван и свободно достъпен за различни заинтересовани страни.

Справочникът е подготвен в рамките на проект INNOAIR, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“.

Документът представя обобщение на факторите, влияещи върху нивата на различни замърсители в атмосферата, и как неблагоприятното им въздействие може да бъде премахнато или ограничено, за да се подобри качеството на въздуха в градовете.

Справочникът съдържа информация за това, как замърсяването на въздуха може да повлияе на човешкото здраве, екосистемите и биологичното разнообразие, изменението на климата и културното наследство. Освен това, представя вече разработените системи за мониторинг на качеството на въздуха в София, както и стратегии за управление на качеството на въздуха и добри практики от различни държави по света.

Справочникът на български език ще намерите тук.