ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Първан Симеонов, социолог: Ваксините трябва да са светлина в тунела, а не нов, по-светъл тунел

14 януари 2021 | 11:11

Снимка:

София. Ваксините трябва да са светлина в тунела, а не нов, по-светъл, тунел. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ социологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“. Липсата на ясна перспектива няма как да вдъхва оптимизъм, добави социологът.

„Според мен няма съмнение, че част от голямата смъртност в България се дължи не на това, че сме непослушни и не си стоим вкъщи, както ни обясняват от екрана, а на това, че имаме кофти здравна система. Така си мисля, може и да греша. Първото нещо не трябва да е да ни казват: „стойте си вкъщи, а ние ще видим, ще видим, ще видим…“, а да се извинят за това, което се налага на българските граждани, да дадат ясен хоризонт на тема ваксиниране и да обещаят реформа в здравната система. Опасявам се, че заради недъзи в системата обществото плаща цена и му се вменява вина. Ваксините трябва да са светлината в тунела, а не нов, по-светъл тунел, защото те ни казваха да стоим така, докато дойде ваксинирането и то дойде, но аз не виждам високи темпове, дори напротив. Виждам, че сега някакви хора намират причина България да продължава да стои полузатворена. Това е парадокс“, коментира той.

Необходимо е емпатично лидерско отношение от властта, защото хората могат да изглеждат примирени, но могат и да си отмъстят на следващите избори, каза още Първан Симеонов и обърна внимание, че не трябва да се прекалява с ограничаването на правата на хората.

Мариана ВАЛЕНТИНОВА