ЗдравеопазванеВИЖ ВСИЧКИ

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски: Новините са чудесни, но трябва да наблюдаваме и негативните тенденции, а те са най-вече във Великобритания и Чехия

14 януари 2021 | 10:23

Снимка: Правителствена информационна служба

София. Чудесни новини, но трябва да наблюдаваме и негативните тенденции, а те са най-вече във Великобритания и Чехия. Това каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„На какво се дължат те? Най-вероятно на т.нар. нов щам. При върха на епидемията през пролетта Великобритания е имала 18 000 хоспитализирани в най-тежкия си момент. В момента има 30 000. Тоест с над 30% увеличение, въпреки че мерките са много по-строги, отколкото са в България. Това е обезпокояващ факт, който не може да бъде пренебрегнат. Същото е положението и в Чехия. В Нидерландия се оформят няколко огнища, които се приписват на новия щам, който има повишено предаване на вируса. Въпреки добрите данни и очакваните данни, които споделихме още при обявяването на мерките, трябва да бъдем много внимателни“, допълни той.

Теодора ПАВЛОВА