ЗдравеопазванеВИЖ ВСИЧКИ

Пристигнаха първите количества от „Модерна“ у нас (ОБЗОР)

13 януари 2021 | 22:00

Снимка: ВМА

София. Пред склада на "Бул Био" пристигна първата доставка на ваксината срещу COVID-19 на "Модерна". Камионът с ваксините бе ескортиран с полиция. Първата доставка е от 2400 дози. Първите количества от "Модерна" у нас бяха посрещнати от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

По време на брифинг министърът коментира, че от утре е създадена логистиката за започване на ваксинацията и с ваксината на "Модерна" в България“. По думите му дозите от ваксината са изключително малко и ще бъде разпределена за РЗИ - София. "Ще бъде много трудно да създадем логистика за ваксиниране с втора доза на много места“, заяви той. Той обяви, че на 25 януари 4000 дози ще дойдат нови количества и ще бъдат разпределени във регионите на страната.

"Хубавата новина е, че ЕК сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина - на "Пфайзер". Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата - близо 2 млн. 900 хил. ваксини. Имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме достатъчно количества ваксини за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на "Астра Зенека". Индикативните количества от тази ваксина са близо 4 млн. и половина. Осигурили сме ваксини за всеки един български гражданин", допълни още здравният министър. Той допълни, че от другата седмица стартираме започването и на втора фаза от имунизацията.