ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

ПП АБВ се подготвя за участие в предстоящите парламентарни избори (ОБЗОР)

13 януари 2021 | 21:57

Снимка:

София. ПП АБР проведоха пресконференция във връзка с подготовката на партията в предстоящите парламентарни избори. Друга тема, която бе разгледана, е високата смъртност през 2020 година. Участие взеха председателят на ПП АБВ Румен Петков, зам.-председателят на партията Владимир Маринов и д-р Емил Стоименов – член на НС на ПП АБВ.

Румен Петков обясни, че от АБВ настояват за сериозна информационна кампания за значението и ролята на гласуването. “Убедени сме, че една такава информационна кампания, в чиято основа би следвало да застане президентът, може да има сериозен положителен ефект”, каза той.
Румен Петков посочи, че от АБВ настояват да се даде възможност на всички хора, които имат заболявания, да гласуват. „Имаме 12 070 секции, без мобилните. Ние сме настояли мобилните секции да дадат възможност да се гарантира гласуването – и на карантинираните, и на хората със заболявания. Не се фокусираме на заболяването COVID-19 или друго заболяване. Искаме да се създадат максимално широки условия за участие на българските граждани в гласуването и те да бъдат мотивирани“, посочи още той.

Лидерът на АБВ посочи, че е важно да има гарантирано видеонаблюдение в секциите. „Вчера президентът Радев доказа, че има смисъл от консултациите. Той го доразви пред парламентарно представените политически сили. Важно е тези неща да се знаят и да се отчитат от гледна точка на коректността при броенето. Настояваме за гарантиране на видеонаблюдение в секциите, върху списъците и върху технологията по организацията и провеждането на изборния процес“, допълни той.
Румен Петков определи като несериозно да се налага ваксиниране на членовете на Секционни избирателни комисии.

Зам.-председателят на ПП АБВ Владимир Маринов уточни, че от партията настояват изборите да бъдат проведени максимално късно – 15-16 май, за да се даде равен шанс на всички политически сили да стигнат до своите избиратели. „Трябва да им бъде дадена възможност да обяснят на хората какво и как предлагат да го реализират“, каза той.
„Не би следвало да не се даде шанс за нещо ново. Мисля, че тези протести-повече от 200 дни, ясно казаха „Повече така не може“ . За да не може повече така, ние трябва да сменим модела и начина, по който провеждаме изборите. Да внушим на обществото, че изборите могат да бъдат честни в България“, каза още той.

Владимир Маринов обясни как започва подготовката за предстоящите избори на ПП АБВ. „Започваме първо с подготовка за събиране на подписи за регистрация, после с инициатива за намиране на доброволци-наблюдатели, които да участват в изборния процес. Готвим се на този етап за участие в предстоящите избори, без значение от тяхната дата, като започва заседание на областните съвети по места в цялата страна. Стартираме номинациите за кандидати за народни представители. Разбира се, Изпълнителното бюро не е едноличен орган, който ще вземе окончателно решение за утвърждаване на листи и всичко в тази връзка. Има ясен устав. Тези решения се взимат от Националния съвет. Това предстои може би през първите дни на февруари“, допълни Маринов.


"ПП АБВ разполага с потенциал, който би могъл да покаже на обществото всичко, което сме правили и казали до момента, да бъде на практика предложение така, както сме го правили винаги – близко до хората“, каза още той.

Д-р Емил Стоименов, член на НС на ПП АБВ, коментира високата смъртност в България през 2020 година, като причина за нея изтъкна хаоса в здравеопазването. „Управлението на сектор "Здравеопазване" е също толкова смъртоносно, колкото е смъртоносна пандемията в момента“, каза той. Д-р Стоименов обясни, че само 50 % от повишението на смъртността се дължи на COVID-19. „В сравнение с 2019 година са починали 15 000 души повече, 7 600 души, по данни на Министерството на здравеопазването, са починали от COVID-19 или с COVID -19. Останалите 7 600 души са починали най-вероятно от хаоса“, каза още той.

“Зелената крива на хаоса показва броя на хората, които не са могли да получат медицинска помощ, заради обострилите си се заболявания – без значение дали хронични, или сега настъпили. Тази крива се дължи на Министерството на здравеопазването, на министър Ангелов и на политиките, които се правят. Аз съм потресен, че в Министерството са забравили, че съществуват и други заболявания, освен COVID. Те се държат като студенти по медицина на изпит, които са чели само една единствена тема от конспекта и си дълбаят по нея“, посочи д-р Стоименов.

Той обясни, че не е ясно кой план се следва от Министерството на здравеопазването. „Не стана ясно кой план визира министърът на здравеопазването, когато казва, че се следва планът. Може би е този Национален пандемичен план, който приеха 9 месеца след старта на пандемията - една бременност време. Или пък онзи, който услужливо забравиха, приет преди 14 години през 2006 г., Национален план за готовност при пандемия при министър Гайдарски. Не стана ясно дали следват плана от заседанията на Националния оперативен щаб. Така и не стана ясно какво са решавали там. Ние от АБВ поискахме протоколите от тези заседания. Тези протоколи така и не ни бяха предоставени. Обществото не е наясно кой, как, кога, защо и какви решения е взимал. Този хаос прави само почернени семейства. Зад всяко едно число стои един българин, един човек, един гроб. Крайно време е да се приключи с това некадърно управление. Отговорност за всички тези животи, изгубени излишно, не от COVID, носи Министерството на здравеопазването и правителството на ГЕРБ“, коментира Стоименов.

Лидерът на АБВ Румен Петков коментира ситуацията с природните бедствия
Той изтъкна, че всеки път, когато ни издави поредното бедствие, се започва прехвърляне на отговорности и размиване съзнанието на хората.
„Сегашният министър на околната среда трябва тутакси да изхвърчи при своя предшественик“, каза още той.
„В продължение на 5 години настояваме за подобряване на ефективността на системите за превенция и готовност за реагиране при природни и причинени от човека бедствия в Република България. Настояваме за възстановяване на "Гражданска защита", защото това е доказала себе си структура. Беше попилян през тези 10 години управление на ГЕРБ един много сериозен кадрови потенциал. Ако вземем само катерачите и гмуркачите, мисля че ще ни трябват години, за да възстановим тези две стратегически звена. Не може да бъде обследвано състоянието на язовир „Студена“, не може да се направи обективна преоценка на някой от язовирите, защото няма кой, няма как“, каза още Румен Петков.

Лидерът на АБВ даде два примера от последните дни, които по думите му втрещяват с начина, по който ни управляват. "Свлачището по пътя за Рилския манастир. Това е третият ремонт. Колко милиона са изсипани, а свлачището е там. Никой не си прави труда да мине отзад зад скалата и да види, че гората е изсечена. При това положение няма кой да стабилизира земните пластове. Няма ги дърветата, няма я кореновата система. Никой не иска да каже кой разреши изсичането, кой носи отговорност за това. Тези дни 20 куб/кв. м удавиха България. Даваме ли си сметка в какво състояние са речните корита, отводнителните системи. Всичко е в катастрофално състояние – непочистени, непочистени и непочистени“, каза Петков.

„Случаят в Перник е еманация на некадърието, което убива хората. Не може градът да е затънал във вода, а половината ден нямат вода по чешмите“, каза лидерът на АБВ.

Габриела ГАНЕВА