Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Причината за масовото отравяне в Дагестан се оказала замърсена питейна вода

13 януари 2021 | 21:54

Снимка: Агенция "Фокус"

Махачкала. Замърсена питейна вода е причинила масовото отравяне в дагестанския град Буйнакск, съобщиха от пресслужбата на управлението на Роспотребнадзор в републиката, цитирана от TACC.

По-рано беше съобщено, че в Буинакск са регистрирани 71 случая на остра чревна инфекция, включително 61 случая сред деца.

"Според предварителните данни на епидемиологичното разследване, предполагаемият фактор за предаване на инфекцията е замърсена питейна вода, доставяна на населението в нарушение на санитарното законодателство", се казва в изявление на ведомството.

Според“ Роспотребнадзор“ по време на лабораторни изследвания са открити патогенни бактерии в една проба от чешмяна вода и 12 материали от пациенти.

"За да локализира и премахне огнището на инфекцията, управлението на „Роспотребнадзор“ в републиката е организирал пълен набор от превантивни и противоепидемични мерки. Лабораторният контрол върху качеството на питейната вода, доставяна на населението на Буйнакск, е засилен", допълват от пресслужбата на ведомството.

Превод и редакция: Юлиян Марков