ВрацаВИЖ ВСИЧКИ

Безредици пред дома на задържания за смъртта на 8-годишното дете в Мездра (ОБЗОР)

13 януари 2021 | 21:40

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Напрежение възникна в сряда пред дома на задържания за смъртта на 8-годишното дете в Мездра. Близки на семейството на починалото момче опитаха да се саморазправят и да преодолеят кордона на органите на реда.

В Районна прокуратура – Враца - Териториално отделение Мездра е образувано досъдебно производство за хулиганство и увреждане на имущество- чл. 325 НК и чл.216 НК.

Местопроизшествието е посетено от дежурен прокурор при Териториално отделение - Мездра и разследващи органи от ОДМВР на Враца. От извършения оглед, разпити и други процесуално следствени действия е установено, че има грубо нарушаване на обществения ред изразяващо с увреждане на два броя леки автомобила.

На брифинг Владимир Сираков, ръководител на Окръжна прокуратура-Враца, посочи, че по преценка на наблюдаващия прокурор ще се прецени спрямо кои лица ще се вземат мерки за неотклонение.

По думите му по първоначална информация има няколко лица, които са хвърляли камъни и са повредили два автомобила на конкретния адрес. Два от прозорците на къщата са счупени.

Ст. комисар Янко Янколов, директор на ОДМВР – Враца допълни, че сигнал за възникналото напрежение е подаден в 12.40 часа. Той уточни, че по план пред адреса има постоянно полицейско присъствие, с цел недопускане нарушаване на обществения ред.

По-рано в сряда главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов посетиха града във връзка с инцидента. Главният прокурор изрази увереност, че ще бъде проведено бързо и всеобхватно разследване, което в максимално кратки срокове да разкрие обективната истина по случая.

По непотвърдена информация има задържани лица за извършеното деяние.

Агенция „Фокус“ припомня, че 8-годишното момче беше открито мъртво пред къщата на свой приятел в петък. По случая с постоянна мярка „задържане под стража“ е 38-годишният Д.Й., баща на детето, с което 8-годишното момче е играло по-рано през деня. Той е привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 338, ал. 3, вр. ал.1 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.