ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Бедствено положение в 10 населени места и усложнена пътна обстановка (ОБЗОР)

13 януари 2021 | 21:04

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Вече трети ден продължава усложнената метеорологична обстановка в страната заради обилните валежи. Бедствено положение е в сила за 11 населени места. Бедствено положение важи за община Трън, за части от територията на Перник, Радомир, Мадан, Илинденци, община Струмяни и Равадиново. Днес със заповед на кмета на Община Доспат бе отменено частичното бедствено положение в общината. От днес е в сила частично бедствено положение за кв. "Бистрец" във Враца, с. Бели извор и с. Горно Пещене и Равадиново.

В град Враца, вследствие на скъсан електропроводник е нарушено електроснабдяването на 16 домакинства, като след подаден сигнал, екипите на ЧЕЗ и РСПБЗН – Враца са отстранили падналите дървета върху електропроводниците и предстои възстановяване на електроподаването на до края на деня.

Язовир "Мандра" край Бургас е с повишено ниво, около 8 къщи са със залети дворове. Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков уточни, че по-засегната от валежите бе южната част на областта. По думите му към момента няма валежи, но на няколко места има затворени пътища.
Нормализира се обстановката в област Перник. Областният управител на Перник инж. Емил Костадинов увери информационния лидер, че няма населени места без електрозахранване. „Няма затворени републикански и общински пътища. Наводнена беше помпената станция в Трън, водата се оттече и от вчера започната подаването ѝ към населението“, обясни инж. Костадинов. „Почти всички общини бяха залети. Екипите на Пожарна безопасност са на терен и не са спирали работа от три дни“, допълни той.

Аварийните екипи на Столична община продължават отводняване на дворове и домове в район „Нови Искър“ – в с. Мировяне и в район „Надежда“ - в кв. „Требич“. В момента се работи в 7 къщи в с. Мировяне, а през нощта екипите са отводнявали къщи и във Волуяк и Житен. Аварийните екипи на Общината помагат на засегнатите от наводнението хора като изпомпват вода от имотите им и ще им съдействат при необходимост от почистване. Заедно с районната администрация три екипа на аварийната дирекция ще извършат огледи на място на засегнатите имоти и ще направят опис на щетите от наводнението.

Кметът Йорданка Фандъкова се срещна и разговаря на място с хора от с. Мировяне, чийто къщи са пострадали. Кметът на София възложи също общинска комисия да направи огледи и опише щетите по речни корита и диги, както и на опасности по пътната инфраструктура в районите „Нови Искър“, „Надежда“ и „Връбница“. Целта е да се набележат необходимите дейности за бързо възстановяване на засегнати обекти. Днес кметът провери и изпомпването на водата от язовир „Суходол 2“, което се извършва от екип на столичната пожарна. Целта е да не се допусне покачване на нивото на язовира, който е в близост до околовръстен път.

Нормализира се обстановката в област Пловдив и Благоевград.13 сигнала за наводнени помещения и 1 за паднало дърво на пътното платно са били подадени вчера в районните служби по пожарна безопасност в област Кърджали. Пожарната в област Шумен е реагирала на 5 сигнала за наводнени дворове и помещения заради обилните валежи през изминалото денонощие. От Общината съобщиха, че няма опасност от преливане на реки и язовири на територията на Шумен.

Усложнена остана обстановката и на пътя. 544 машини са почиствали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите. Проходът Петрохан остана затворен заради разчистването на падналите дървета.
Свлачищни процеси и преливане на реки създадоха и затруднения по пътищата. Река Велека наводни пътното платно на път Царево- Резово в участъка Ахтопол – Резово. Това доведе до временно ограничаване на движението.

Движението временно се осъществява в една лента по път Велинград – Сърница в района на разклона за Грашево поради свлякла се скална маса.
Свличане на земна маса имаше и на пътя Банско - Гоце Делчев в района на село Места. Пропаднала подпорна стена затвори за движение пътя между Банско и Гоце Делчев, обходният маршрут е през прохода Попови ливади. Поради това движението се осъществяваше в една лента. По-късно от Община Банско съобщиха, че пропадналият участък на път II-19 Банско – Гоце Делчев е обезопасен, а пътят е проходим. Заради проливните дъждове временно пропадна пътя Сатовча – Осина.

За обстановката в страната утре в парламента предстои четирима министри да бъдат изслушани. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, министърът на околната среда Емил Димитров и министърът на икономиката Лъчезар Борисов ще запознаят депутатите с предприетите действия от страна на компетентните органи.