ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Световният океан е погълнал рекордно количество топлина през 2020 година

13 януари 2021 | 19:25

Снимка: Pixabay

Пекин. Климатолозите са установили, че през последната година океаните са погълнали рекордно количество топлина - 230 зетаджаула енергия. Това предполага, че глобалното затопляне продължава да се ускорява. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Advances in Atmospheric Sciences и цитирани от TACC.

"Океаните поглъщат повече от 90% от излишната топлина, свързана с глобалното затопляне. Следователно затоплянето на водите му директно показва как протича този процес. Нашите наблюдения показват, че дългосрочната тенденция към ускоряване на затоплянето на климата продължава", каза един от авторите на работата, професор в Института физика на атмосферата на Китайската академия на науките Лидзин Чен.

Почти никой климатолог не се съмнява, че глобалното затопляне съществува и че то ще промени радикално лицето на планетата, ако повишаването на температурите не може да се задържи до около 1,5 ° C над нивата от преди индустрията. Това се показва не само от компютърни модели на климата на планетата, но и от данни от климатични спътници, наземни метеорологични станции и океански шамандури.

Един от основните фактори, които забавят глобалното затопляне, е Световният океан. От предииндустриалната ера неговите води абсорбират около 90% от топлината и около една трета от въглеродния диоксид, който се отделя от промишлеността, автомобилите и други източници. Този процес не само забавя изменението на климата, но също така, както се опасяват учените, може да причини драматични промени в екосистемите на моретата.

Чен и колегите му изучавали подробно как океаните натрупвали топлина от средата на миналия век до 2020 година. За целта те са използвали климатични модели и данни от 3000 повърхностни и подводни шамандури и автономни проследяващи станции.

Анализът показа, че през целия период на наблюдение топлинната енергия, съхранявана във водите на Световния океан, се е увеличила с 380 зетаджаула. Това би било достатъчно, например, да се сварят 30 милиарда чайници от половин литър. Повече от половината от тази топлина е била концентрирана в горните слоеве на океана, където до края на 2020 г. са се натрупали над 230 зетаджаула излишна енергия.

Измерванията на учените показват, че топлината е проникнала в дълбините на океана главно в онези крайбрежни райони на Земята, които са разположени в близост до най-големите градове в света, включително близо до мегаполисите на източния бряг на САЩ, край бреговете на Югоизточна Азия, Япония и Аржентина. Този процес е бил особено активен през миналата година, в резултат на което океанът абсорбира с 20 зетаджаула повече топлина, отколкото през 2019 година.

Като цяло това е довело до факта, че поради повишаването на температурата на водата и нейното термично разширяване нивото на Световния океан се е повишило с около половин сантиметър. Предвид факта, че хидросферата реагира на глобалното затопляне с известно закъснение, през следващите години тази цифра може рязко да се увеличи. Освен това учените отбелязват, че ускоряването на процеса на натрупване на топлинна енергия във водите на океаните показва, че глобалното затопляне продължава да набира скорост.

„Всички следващи споразумения за борба с изменението на климата и намаляване на антропогенните емисии на CO2 трябва да вземат предвид, че океаните вече са поели гигантско количество топлина и ще продължат да го правят в обозримо бъдеще, докато не намалим нивото на парникови газове в атмосферата“, заключи Чен.

Превод и редакция: Юлиян Марков