ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Д-р Емил Стоименов, АБВ: Управлението на сектор "Здравеопазване" е също толкова смъртоносно, колкото е смъртоносна пандемията в момента

13 януари 2021 | 16:14

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Управлението на сектор "Здравеопазване" е също толкова смъртоносно, колкото е смъртоносна пандемията в момента .Това каза д-р Емил Стоименов, член на НС на ПП АБВ, на пресконференця, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„2020 година е годината с най-висока смъртност. Ще се учудите, ако ви кажа, че едва 50 % от повишението на смъртността се дължи на COVID-19. В сравнение с 2019 година са починали 15 000 души повече, 7 600 души, по данни на Министерството на здравеопазването, са починали от COVID-19 или с COVID -19. Останалите 7 600 души са починали най-вероятно от хаоса“, каза още той.

“Зелената крива на хаоса показва броя на хората, които не са могли да получат медицинска помощ, заради обострилите си се заболявания – без значение дали хронични, или сега настъпили. Тази крива се дължи на Министерството на здавеопазването, на миснитър Ангелов и на политиките, които се правят. Аз съм потресен, че в Министерството са забрвили, че съществуват и други заболявания, освен COVID. Те се държат като студенти по медицина на изпит, които са чели само една единствена тема от конспекта и си дълбаят по нея“, посочи д-р Стоименов.

Той обясни, че не е ясно кой план се следва от Министерството на здравеопазването. „Не стана ясно кой план визира министърът на здраеопазеването, когато казва, че се следва планът. Може би е този Национален пандемичен план, който приеха 9 месеца след старта на пандемията - една бременност време. Или пък онзи, който услужливо забравиха, приет преди 14 години през 2006 г., Национален план за готовност при пандмия при министър Гайдарски. Не стана ясно дали следват плана от заседанията на Националния оперативен щаб. Така и не стана ясно какво са решавали там. Ние от АБВ поискахме протоколите от тези заседания. Тези протоколи така и не ни бяха предоставени. Обществтото не е наясно кой, как, кога, защо и какви решения е взимал. Този хаос прави само почернени семейства. Зад всяко едно число стои един българин, един човек, един гроб. Крайно време е да се приключи с това некадърно управление. Отговорност за всички тези животи, изгубени излишно, не от COVID, носи Министерството на здравеопазването и правителството на ГЕРБ“, коментира Стоименов.

Габриела ГАНЕВА