РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

От културен клуб „Иван Михайлов“ – Битоля положиха цветя пред паметната плоча на Мара Бунева в Скопие

13 януари 2021 | 16:01

Снимка: Културен клуб "Иван Михайлов" - Битоля

Скопие. От културен клуб „Иван Михайлов“ – Битоля положиха цветя пред паметната плоча на Мара Бунева в Скопие. Това става ясно от страницата им във „Фейсбук“.
Букет от свежи цветя се положиха днес на паметната плоча край реката Вардар в Скопие, където Мара Бунева извърши великия подвиг от името на културния клуб „Иван Михайлов“ – Битоля.

Агенция „Фокус“ припомня:
На 13 януари 1928 г. Мара Бунева застрелва управителя на Вардарска Бановина в Скопие Велимир Прелич. Тя е деятелка на македоно-одринското революционно движение. Родена е в Тетово през 1902 г. След завършване на гимназия продължава образованието си в СУ "Св. Климент Охридски". Омъжва се за кавалерийския офицер Хранков. Отказва се от материалната си обезпеченост и бъдещата педагогическа кариера и се включва в революционната борба на македонските българи. Мара Бунева е избрана за изпълнителка на смъртната присъда на Велимир Прелич. По негова заповед през 1927 г. на Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация, подсъдимите са подложени на жестоки изтезания - стягане на главите, чупене на ръцете и дори са заравяни живи. Целта на Бунева е да привлече вниманието на световната общественост към македонския въпрос и безправното положение на своите сънародници, изложени на жестокия терор от сръбските власти. Мара Бунева разстрелва Велимир Прелич в центъра на Скопие на стария мост на Вардар, след което стреля в гърдите си. Умира на следващия ден от раните си.