ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Румен Петков, АБВ: Настояваме за сериозна информационна кампания за значението и ролята на гласуването

13 януари 2021 | 15:54

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Настояваме за сериозна информационна кампания за значението и ролята на гласуването. Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков на пресконференця, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

“Убедени сме, че една таква информационна кампания, в чиято основа би следвало да застане президентът, може да има сериозен положителен ефект”, каза още той.

Румен Петков посочи, че от АБВ настояват да се даде възможност на всички хора, които имат заболявания, да гласуват.
„Имаме 12 070 секции, без мобилните. Ние сме настояли мобилните секции да дадат възможност да се гарантира гласуването – и на карантинираните, и на хората със заболявания. Не се фокусираме на заболяването COVID-19 или друго заболяване. Искаме да се създадат максимално широки условия за участие на българските граждани в гласуването и те да бъдат мотивирани“, посочи още той.

Петков подчерта, че от АБВ настояват всички, които апелират за удължен изборен ден, да преведат какво означава това и посочи предложението на партията. „На 15 май стартира кампанията в 07.00 ч. и вечерта в 19.00 ч. се преустановява гласуването. На другата сутрин в 07.00 ч. се подновява, в 00.00 приключва окончателно гласуването и работата на Секционни, Общински и Районни избирателни комисии“, каза той.

Лидерът на АБВ посочи, че е важно да има гарантирано видеонаблюдение в секциите. „Вчера президентът Радев доказа, че има смисъл от консултациите. Той го доразви пред парламентарно представените политически сили. Важно е тези неща да се знаят и да се отчитат от гледна точка на коректността при броенето. Настояваме за гарантиране на видеонаблюдение в секциите, върху спсисъците и върху технологията по организацията и провеждането на изборния процес“, допълни той.
Румен Петков определи като несериозно да се налага ваксиниране на членовете на Секционни избирателни комисии.

Габриела ГАНЕВА