Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Масово отравяне в Дагестан – най малко 71 души, предимно деца, са пострадали

13 януари 2021 | 15:00

Снимка: ТАСС

Махачкала. Броят на пострадалите от масово отравяне в дагестанския град Буинакск достига до 71, повечето от които са деца. Това съобщиха пред ТАСС от пресслужбата на градската администрация.

"Понастоящем броят на отровените хора в Буйнакск се е увеличил до 71, 61 от тях са деца", каза източникът. Първоначално се е съобщавало за около 50 отровени деца.

Разследващите органи на Следствения комитет на Руската федерация в Дагестан са посочили замърсена питейна вода като предварителна причина за отравянето. В ход е предварителна проверка. Кметът на града Исламудин Нургудаев съобщи, че продукти от подаръчни пакети с изтекъл срок на годност биха могли да станат причина за масовото отравяне на децата.

"Причината – за сега обмисляме хранително отравяне и Федералната служба за надзор на защитата на правата на потребителите търси източника във вода или храна. В града имаме три водоснабдителни източника, взети са проби от всеки от тях. Но има деца, които не са пили вода. Версии с новогодишни подаръци и мандарините се появиха, след като родителите на някои от засегнатите деца казаха, че им е прилошало, след като са ги консумирали, но не са пили вода. Всичко се проверява. Трябва да изчакаме резултатите от специалистите ", обясни Нургудаев пред журналисти в сряда.

Както по-рано съобщи изпълняващият длъжността министър на здравеопазването на Дагестан Татяна Беляева, лечебните заведения в Буйнакск разполагат с необходимия капацитет легла в случай на допълнителна хоспитализация на деца, както и „цялата гама от необходими лекарства“. Освен това и.д. министърът отбеляза, че докато не бъде идентифициран източникът, причинил хранително отравяне, жителите на града се съветват да не консумират непреварена вода.

Превод и редакция: Юлиян Марков