ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Министър Костадин Ангелов: При конкретна дата на изборите ще представим здравния медицинския протокол месец, месец и половина преди вота

13 януари 2021 | 14:39

Снимка: Фейсбук профила на проф. д-р Костадин Ангелов

София. При конкретна дата на изборите ще представим здравния медицинския протокол месец, месец и половина преди вота. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

По думите му, ако се говори за избори на 28 март, ситуацията ще е една, а за 23 май ситуацията ще е друга. "Няма в света агенция или учен, който да може да предвиди каква е ситуацията. Ако знаем конкретната дата, ние категорично ще представим може би месец, месец и половина преди датата, която е обявена официално, този медицински протокол. Дотогава разработваме основните характеристики. Те, разбира се, са част от основните противоепидемични мерки", заяви проф. Костадин Ангелов.

"Имаме готовност да ваксинираме и желаещите в секционните избирателни комисии. Основната ни цел е ваксинирането на участниците в така наречените мобилни секции. Те ще имат основна задача да осъществяват гласуването на карантирираните лица и лицата в изолация", допълни още министърът на здравеопазването.

Според него в България има хора, които са положителни и не са часто т статистиката. "Именно за това на срещата, която имахме с директорите на 6-те региона на РЗИ-ата от 25 януари сме решили да започнем масово тестване на българските учители, за да видим каква е така наречената скрита заболяемост сред учителите, за да можем да им осигурим по-голяма сигурност на тях и за да преценим каква е готовността на системата да стартираме частично присътсвено обучение на българските ученици. Продължаваме да сме длъжници на българските ученици, на българските деца и на техните родители", допълни още министърът.