ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Министър Костадин Ангелов: От утре сме създали логистиката за започване на ваксинацията и с ваксината на "Модерна" в България

13 януари 2021 | 14:29

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

София. От утре сме създали логистиката за започване на ваксинацията и с ваксината на "Модерна" в България. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Току-що получихме първата доставка на втората ваксина в България, ваксината на "Модерна". Тя в момента се позиционира в хладилник, който държи температурен режим от минус 20 градуса. От утре сме създали логистиката за започване на ваксинацията и с ваксината на "Модерна" в България", обяви министърът.

По думите му дозите от ваксината са изключително малко и ще бъде разпределена за РЗИ - София. "Ще бъде много трудно да създадем логистика за ваксиниране с втора доза на много места“, заяви той.

Той обяви, че на 25 януари 4000 дози ще дойдат нови количества и ще бъдат разпределени във регионите на страната.

"Хубавата новина е, че ЕК сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина - на "Пфайзер". Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата - близо 2 млн. 900 хил. ваксини. Имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме достатъчно количества ваксини за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на "Астра Зенека". Индикативните количества от тази ваксина са близо 4 млн. и половина. Осигурили сме ваксини за всеки един български гражданин", допълни още здравният министър.