РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

Д-р Кирил Алексиев, Регионален исторически музей – Благоевград: В себе си Пейо Яворов съчетава силата на перото и на меча

13 януари 2021 | 13:43

Снимка: Община Благоевград

Благоевград. В себе си Пейо Яворов съчетава силата на перото и на меча. Това каза за Радио „Фокус” - Пирин д-р Кирил Алексиев, временно изпълняващ длъжността директор на Регионален исторически музей – Благоевград. По думите му в областния център хората изключително много почитат поета революционер.

„Един от първите паметници, който се изгражда в Горна Джумая е бюст – паметника на Пейо Яворов в градската градина, така че може да се каже, че той е уважаван и почитан. На негово име в Благоевград имаме голям булевард, училище. Всяка година в деня на неговото рождение и в деня на неговата смърт, отбелязваме годишнините с поднасяне на цветя. Друго нещо, което можем да добавим е, че главната зала на Община Благоевград, в която се провеждат културни събития е „Пейо Яворов””, каза още д-р Алексиев.

Историкът допълни, че Яворово е добре застъпен като един от големите образи на българската литература, българската култура, но и на българското революционно движение. „В себе си той съчетава силата на перото и меча, бидейки революционер и в същото време особено лиричен поет. Той е може би препратка към други големи имена от нашата история, революционно дело и литература, като например Ботев, чиято годишнина от рождение отбелязахме наскоро. Яворов е голямо явление, което трябва да бъде почитано и е почитано по достойнство в българската общественост”, уточни д-р Алексиев.

„Яворов е човек и то пълнокръвен. Той изключително силно изживява големите катастрофи в живота му, независимо дали са в любовен и личен план, или са свързани с по-общото. Той е човек, който гори и в революционното дело, и в любовта. Именно заради това е толкова харесван от българската общественост. Неговата чистота като човек, който на 100 % чувства, живее и гори в това, с което е зает. Напълно естествено и съвсем нормално е да го приемаме близък. Той влага сърце и душа във всичко, дори в драмите, в неговия живот”, прибави д-р Алексиев.

Ливия НИНОВА