РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

С поднасяне на цветя благоевградската общественост отбеляза 143 години от рождението на поета, драматург и революционер Пейо Яворов

13 януари 2021 | 13:06

Снимка: Община Благоевград

Благоевград. С поднасяне на цветя благоевградската общественост отбеляза 143 години от рождението на поета, драматург и революционер Пейо Яворов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Събитието се състоя пред бюст-паметника му в Градската градина в Благоевград. Почитта си пред поета революционер отдадоха и представители на политическите партии в областния център, директорът на Регионален исторически музей – Благоевград д-р Кирил Алексиев, представители на Регионалната библиотека и видни общественици.

Отбелязването на датата започна под звуците на националния химн на Република България. Известният като Пейо Яворов, Пейо Тотев Крачолов, е български поет символист и революционер, войвода на Вътрешната македоно- одринска революционна организация. Той е един от най- големите поети на 20- ти век. Сред неговите произведения са „Две хубави очи”, „Ще бъдеш в бяло“, „Градушка“, „Песен на песента ми“ и много други.

Пейо Яворов е роден в Чирпан на 1 януари 1878 г. Учи в Пловдив, работи като телеграфо-пощенец в различни селища. Увлича се от левите идеи, а след 1897 г. влиза в контакти с ВМОРО, като става редактор на редица техни издания. По-късно участва в четническото движение за освобождението на Македония и е един от сподвижниците на Гоце Делчев.

В София Яворов е сътрудник и редактор на сп. „Мисъл” заедно с д-р Кръстев, П. П. Славейков и П. Ю. Тодоров. Библиотекар, а по-късно и драматург на Народния театър, пътува в чужбина за "усъвършенствуване по литература" - в Нанси, Женева, Виена, Париж. Пейо Яворов е бил и първият кмет на град Неврокоп (днешен Гоце Делчев) след Освобождението. След бурна и драматична връзка с Лора Каравелова на 29 октомври 1914 година поетът слага край на живота си.

Ливия НИНОВА