РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

Отбелязваме 158 години от рождението на Алеко Константинов

13 януари 2021 | 09:35

Снимка: Община Свищов

Велико Търново. 158 години от рождението на Алеко Константинов отбелязваме днес. От Исторически музей – Свищов припомниха за Радио „Фокус“ – Велико Търново, че Щастливеца е роден на 13 януари 1863 година в семейството на видния свищовски търговец Иваница Хаджиконстантинов.

Днес именно в Свищов се намира единствения у нас музей на Алеко Константинов, който се помещава в родната му къща. В нея се съхраняват вещи, книги, записки и стъкленица със сърцето на Щастливеца. Експозицията е открита през 1926 година, а мемориален паметник на културата става едва през 1979 година. Къщата е строена от бащата на Алеко Константинов през 1861 година, поради което през настоящата 2021-а става на 160 години. На втория ѝ етаж е направена възстановка на подредба на богата търговска къща от 19-ти век.

Показани са оригинални виенски мебели и предмети от бита от онова време. Голям интерес предизвиква пианото, на което са свирили сестрите на писателя. Най-голямата атракция, за малки и големи, е стъкленицата със сърцето на Алеко, което е запазено след убийството. В Къщата музей „Алеко Константинов“ в Свищов се пазят оригиналните издания на „Бай Ганьо“ и „До Чикаго и назад“. Там се съхраняват още преводите на „Бай Ганьо“, които са преведени на над 30 езика. Фондът , който е на името на Алеко Константинов включва 222 експоната, свързани с живота на писателя. Има лични вещи, книги, писма, снимки.

Луиза ТРАНЧЕВА