СофияВИЖ ВСИЧКИ

Цветелина Пенкова, БСП/ПЕС: В Националния план за възстановяване и устойчивост липсва анализ за икономически и човешки потенциал на национално и регионално ниво

14 декември 2020 | 18:41

Снимка: Пресофис на Цветелина Пенкова

София. В представения национален план за възстановяване и устойчивост на България липсва сериозен анализ за икономически и човешки потенциал на национално и регионално ниво. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ членът на Европейския парламент от БСП/ПЕС Цветелина Пенкова. По думите й липсва и връзка с основните приоритети на ЕС – инвестиции в зелена енергетика, технологии ,стартиращи малки и средни предприятия. Според нея ако страната ни не се съобразява с тези критерии има доста голям шанс да няма достъп до допълнителните средства. Тя обясни значението и същността му.

„Националният план за възстановяване и устойчивост на България е съществена част от този голям проект за преструктуриране и подпомагане на европейската икономика или т.нар. Фонд „Следващо поколение ЕС“, който възлиза на 750 млрд. евро, които ще бъдат отпускани към държавите-членки на Общността. Целта е подпомагане на тяхното икономическо и социално възстановяване от COVID кризата, която наблюдаваме в момента. Тези средства ще се отпускат на всяка една от държавите-членки спрямо представените планове, тоест няма определена сума, която ще отива към всяка една от тях. Има, разбира се, тавани, но това дали ще имаме достъп ние до тях, зависи изцяло от качествата на плана, който представим. Той трябва да бъде съобразен основно с общата европейска политика и стратегия за следващите няколко години и да съдържа националните програми за реформи и инвестиции до 2024 година“, уточни Пенкова.

Планът се състои от четири стълба, отчете тя, като добави, че и в четирите има сериозни проблеми. Цветелина Пенкова акцентира върху два, които по думите й са доста важни и значими. „Първият стълб „Иновативна България“ трябва да се съсредоточи основно върху образование, научни изследвания и иновации. Тук основният фокус на плана е средства, които да отиват за ремонт на материална база, а не в качествено нов модел на образование и подпомагане преквалификацията на нашите учители или реално подпомагане на учебната програма. Това е доста сериозен пропуск. Вторият стълб, при който наблюдаваме много сериозни промени, е „Зелена България“. Това трябва да е една от основните приоритетни цели, която да се съсредоточава върху кръгова и нисковъглеродна икономика, биоразнообразие, устойчиво селско стопанство. Това е една от основните амбиции на ЕС за следващите 10-20 години. В представения план липсва цялостна стратегия, например за развитието на енергийния сектор в България. Работи се на парче, не се посочва алтернатива за заместване на големи и базови мощности като ТЕЦ-овете. Никъде не се споменава изграждането на локални мрежи за пренос и разпределение на електроенергия. Не се говори за участието на България в развитието на нови технологии и иновации, свързани с водорода, които са едни от големите проекти в ЕС и ще могат да се радват на сериозно финансиране. Не се говори за проекти, свързани със съхранението на енергия и възобновяем газ. Това са основни приоритетни теми, които са заложени в плановете на доста от другите европейски държави“, поясни членът на Европейския парламент от БСП/ПЕС.

Във връзка с предложения от БСП алтернативен план, тя заяви: „Като социалисти ние трябва да инвестираме в хората и в нашия национален и човешки потенциал, а не в ремонти, изолации, саниране и т.н. До голяма степен много от нещата, които ние имаме като визия за развитие и стратегия занапред, са заложени още в програмата, която БСП написа – „Визия за България“. Говорим за реформи в образованието, за електронно управление, говорим за всички тези новости, които всъщност биха ни помогнали да бъдем конкурентни на европейския пазар както в производството, така и в човешкия ресурс, който можем да предложим на общия европейски пазар и, разбира се, което ще помогне за развитието на България“, коментира тя, като даде пример с държави като съседна Румъния. „В техния план са успели ясно да дефинират структурните проблеми, които имат. Опитали са се да заложат конкретни решения, които са доста близки до това, на което ние трябва да залагаме – по какъв начин да се подпомогне енергийната трансформация, как да се осигури свързаност на отдалечените региони, как да се справим с демографската криза. Отговорите на всички тези въпроси ние имаме заложени в стратегията „Визия за България“, отбеляза Цветелина Пенкова.

Според нея планът има потенциал да даде начален тласък на промените в българската икономика. „Той може да бъде основата, но не трябва да бъде единственият начин, за да се постигне това. Ако използваме средствата правилно и целенасочено, можем да успеем да приближим България до средноевропейските нива на икономически и социален просперитет“, отбеляза тя.

Членът на Европейския парламент от БСП/ПЕС коментира и противоепидемичните мерки у нас. Според нея в началото на годината те бяха навременни и адекватни, давайки добър ефект. „При втората вълна обаче доста закъсняхме с въвеждането им и поради тази причина станахме свидетели на хаос в здравната и социалната система. На този етап трябва да се намери баланс. Имаме нужда от активно социално подпомагане на обикновените хора, които понасят този хаос на гърба си“, обобщи Пенкова.

Веселка ИВАНОВА