ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

The Guardian: Археолози откриха запазените останки на двама мъже в Помпей

22 ноември 2020 | 17:00

Снимка: EPA

Рим. Почти перфектно запазените останки на двама мъже са открити при разкопки в древния римски град Помпей, пише британският вестник The Guardian

Телата на богат човек и негов роб, за които се смята, че са загинали, бягайки от катастрофалното изригване на Везувий през 79 г. сл. н. е. бяха открити по време на разкопки във вила в покрайнините на града, разказаха служители на археологическия парк в Помпей.

Масимо Осана, директор на парка, заяви, че находката е „наистина изключителна“, докато министърът на културата Дарио Франческини отбелязва, че тя подчертава значението на Помпей като място за проучване и изследване.

Смята се, че двамата мъже, легнали плътно един до друг, са избягали от началната фаза на изригването, когато градът е бил покрит с вулканична пепел и пемза, за да бъде убит от взрив, който станал на следващия ден.

Техните останки, за които са създадени отливки, са били открити на същото място, където през 2017 г. бяха открити конюшня, съдържаща останките на три впрегнати коня.

Експертите твърдят, че по-младият мъж, който вероятно е бил на възраст между 18 и 25 години, е имал няколко компресирани прешлени, което ги е накарало да вярват, че той е физически работник или роб. Смята се, че той е бил с плисирана туника, вероятно от вълна.

По-възрастният мъж, на възраст между 30 и 40 години, има по-здрава костна структура, особено около областта на гърдите си, и също е бил с туника. Те бяха открити легнали в коридора на вилата.

Служителите на парка заявиха, че по-нататъшните разкопки през следващите месеци може да разкрие накъде са се насочвали мъжете и да определи ролите, които са играли в елегантната вила.

Това е последното от поредица забележителни открития, които разкопките в Помпей са дали през последните години.

Превод и редакция: Юлиян Марков