СофияВИЖ ВСИЧКИ

Пепи Джуренов: Кризисният център за настаняване на бездомни лица разполага с трима социални работници и трима асистенти, които помагат за интеграцията в обществото

22 ноември 2020 | 16:29

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Кризисният център за настаняване на бездомни лица разполага с трима социални работници и трима асистенти, които помагат за интеграцията в обществото. Това каза директорът на Кризисния център за настаняване на бездомни лица в София Пепи Джуренов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод работата на Кризисния център в условия на COVID – 19.
„За целта Центърът разполага с трима социални работници, чиято дейност е свързана именно с търсене на възможности за реинтегриране на бездомните лица в обществото, с настаняване в други подходящи социални услуги, за намиране на работа, за издирване на близки. Това е много сложен процес. Освен това разполагаме с трима социални асистенти, които дават 24-часови дежурства, през които се грижат заедно с хигиенистите за реда и чистотата в Центъра. Извършват се пет пъти в денонощието дезинфекция, приемат се новопостъпилите, обезпаразитяват се, подстригват се, къпят се, преобличат се“, обясни той.

„Осигурено е храненето на бездомните хора. От социалния патронаж получаваме всеки ден по една топла супа и четвъртинка хляб. Благодарение на различни социални инициативи, в смисъл доброволци, дарители, църковни настоятелства, фондации получаваме продукти, готова храна и нямаме проблеми с изхранването на хората“, добави Джуренов.

Теодора ПАТРОНОВА