ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Ивайло Човиков, ПСС: Имаме много добре работещо приложение за мобилни телефони, туристите могат да се свързват с нас много лесно и да ни изпращат своите координати

22 ноември 2020 | 15:49

Снимка: pixabay.com

София. Имаме много добре работещо приложение за мобилни телефони, туристите могат да се свързват с нас много лесно и да ни изпращат своите координати. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Ивайло Човиков от Планинската спасителна служба във връзка с подготовката за преход в планината при зимни условия.

Той добави, че ако има случай на травма, най-добре е пострадалият да се свърже с ПСС.
„Обикновено хората не ходят сами в планината. Придружаващите пострадалия трябва да му окажат помощ според вида на травмата, да го изолират от студа. Ако е травма на глезен, да му направят стягаща превръзка. Ако човекът може да продължи своето движение, да не чакат. Но травмите са различни, ситуациите са различни. Почти нямаме еднакъв случай в планината. Според ситуацията са различни и действията, но като цяло първото, което може да направи по своя преценка, ако не може да продължи сам, е да потърси нашата помощ“, препоръча той.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение”Теодора ПАТРОНОВА