ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Отбелязахме Въведение Богородично (ОБЗОР)

21 ноември 2020 | 20:00

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Днес е Въведение Богородично – празник на Божията майка и Ден на православната християнска младеж и семейство. Това е един от големите богородични празници в годишния календарен цикъл на църквата. Той е един от главните празници заедно с Успение, Благовещение и Рождество Богородично – по-големите празници, свързани с паметта на света Богородица. На този ден цялото семейство се събира заедно. По повод празника български политици отчетоха важността на семейството с публикации в социалните мрежи. В Бургас граждани организираха и шествие в подкрепа на българското семейство и на традиционните семейни ценности.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че във времената на криза семейството е това, което ни крепи. Той пожела здраве и сили на всички и призова хората да са отговорни и да пазят близките си.
„Каквото зависи от нас ще го направим, за да преминем и това изпитание“, допълни той.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза, че семейството е първото и най-добро училище по доброта, добродетели и грижа за околните.
„Семейството е най-доброто училище по обич и вяра. А също всеки, който е получил благословията да стане родител, знае колко често децата ни ни изненадват с мъдрост и проницателност, каквито не сме очаквали. Нека се учим взаимно – децата от родителите и родителите от децата, за да бъдем по-добри човеци“, допълни тя.

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова също честити празника във фейсбук профила си.
„Нека да е благословен дома ни и по-често да изразяваме признателността си към най-скъпите ни хора“, написа тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова да пазим ценностите на християнското семейство.
„Няма нищо по-мило и скъпо от семейството. В деня на християнското семейство пожелавам здраве в домовете ни, сплотеност и обич помежду ни“, написа тя.

Лидерът на БСП - София Калоян Паргов отбеляза в профила си във „Фейсбук“, че днешният празник се свързва с топлината и уюта на дома, връзката със семейството и рода.
„За добро сме на този свят. Добре да живеем, да не забравяме своя род и корен и най-важното - и в най-голям гняв да се опомним и зло да не струваме“. Това е посланието на един от най-големите православни празници Въведение Богородично, който честваме като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж на 21 ноември“, посочи той.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански отбеляза, че Въведение Богородично е празник, свързан както с Божественото предназначение, така и с вечните семейни ценности.

Кметът на с. Момчиловци Сийка Суркова съобщи, че в днешния ден в населеното място ще бъдат почетени 13 двойки, празнуващи златни и диамантени сватби.

Предстоятелят на столичния храм „Света Неделя“ отец Кирил отбеляза в интервю за Агенция „Фокус“, че семейството е една малка църква, а църквата - голямо семейство.

Теодора ПАВЛОВА