Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в британския печат (Агенция "Фокус")

21 ноември 2020 | 18:30

Снимка: Pixabay.com

Лондон. Какъв процент от хората, заразени с коронавирус, нямат симптоми след заразяване? И каква е тяхната роля в разпространението на инфекцията? Това са ключовите въпроси, повдигнати от началото на пандемията от Сovid-19, пише най-авторитетното британско научно списание Nature

Натрупващите се данни показват, че всеки пети инфектиран е асимптоматичен и заразява много по-малко хора от симптоматичните пациенти. Между изследователите обаче няма единодушие дали асимптоматичната инфекция е „тихият разпространител“ на пандемията.

Започваме да разбираме по-добре асимптоматичните инфекции, но учените казват, че хората трябва да продължат да вземат предпазни мерки за намаляване на разпространението на вируса, независимо дали имат симптоми или не. Такива мерки включват поддържане на социална дистанция и носене на маски.

Проблемът с определянето на броя на асимптоматичните случаи на Сovid-19 е следният: Трудно е да се направи разлика между хора без симптоми и носители на болестта с неизтекъл инкубационен период. Това казва Крутика Купали, изследовател по инфекциозни болести в Медицинското училище в Станфордския университет в Калифорния. „Асимптоматичен случай е, когато човек няма симптоми по време на заболяването, докато носител с неизтекъл инкубационен период първо показва леки симптоми, а след това те стават по-сериозни“, обяснява Купали. Според нея няма стандартно общоприето определение.

Проучванията, проведени в началото на пандемията, показват, че броят на асимптоматичните инфекции достига 81%. Но миналия месец беше публикуван мета-анализ, който включваше резултатите от 13 проучвания, включващи 21 708 души. Неговите автори изчисляват, че броят на асимптоматичните заболявания е 17%. Те са класифицирани като асимптоматични пациенти, които нямат основни симптоми на covid-19 през целия следващ период. Изследователите са включили в своя метаанализ само онези проучвания, в които участниците са били проследявани поне седем дни. Констатациите показват, че повечето хора развиват симптоми в рамките на 7-13 дни, каза водещият автор на изследването Оюнгерел Бямбасурен, изследовател в Института за доказателствена медицина към Университета на Бонд в Австралийския златен бряг.

Безшумен резервоар

В своето проучване Бямбасурен установява, че асимптоматичните носители на вируса са с 42% по-малко склонни да заразят други хора, отколкото хората със симптоми.

Учените искат да знаят колко често хората без симптоми предават вируса. Причината е, че асимптоматичните инфекции остават до голяма степен незабелязани. Тестовете в повечето страни се фокусират върху хора със симптоми.

Учени от Женева, Швейцария, са моделирали разпространението на вируса сред хората, които живеят заедно в голямо проучване. Този месец те публикуваха материал в medRxiv, който казва, че рискът от предаване от асимптоматичен носител на други хора в същото домакинство е четири пъти по-нисък от риска от предаване от някой със симптоми.

Въпреки че рискът от инфекция от асимптоматични носители е по-нисък, те все още представляват сериозен риск за човешкото здраве, тъй като тези хора най-вероятно няма да спазват самоизолация у дома, а ще започнат да общуват с други хора. Това казва епидемиологът по инфекциозни болести Андрю Азман от Медицинския факултет на Университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор. Сега той работи в Швейцария и е съавтор на горното проучване. „Масовата комуникация на тези„ безсимптомни “носители в общността може да показва, че значителна част от инфекциите се дължат на такива безсимптомно заразени“, казва Азман.

Други учени обаче не са съгласни с него доколко асимптоматичните инфекции допринасят за разпространението на болестта в обществото. Ако учените правилно са изчислили, че асимптоматичните носители представляват малък риск от инфекция, тогава такива хора "не са тайни носители на инфекция", казва Бямбасурен. „Те кашлят и кихат по-малко и най-вероятно заразяват по-малко повърхности от другите хора“, подчертава изследователят.

Мюге Чевик, изследовател на инфекциозни болести от университета в Сейнт Андрюс във Великобритания, отбелязва, че тъй като повечето заразени хора проявяват симптоми, фокусът върху идентифицирането им ще помогне за предотвратяване на повечето инфекции.

Динамика на вируса

За да разберат какво се случва с хора без симптоми, Чевик и негови колеги проведоха систематичен преглед и мета-анализ на 79 проучвания върху динамиката на разпространението на вируса и заразността на SARS-CoV-2. Някои проучвания показват, че носителите без симптоми имат вирусно натоварването (броят на вирусните частици в тампона от гърлото) еднакво с хората със симптоми. Но асимптоматичните носители изглежда изчистват вируса по-бързо и са заразни за по-кратък период от време.

Имунната система на асимптоматичните носители може да успее да неутрализира вируса по-бързо, казва Чевик. Но това не означава, че такива хора имат по-силен и по-дълъг имунен отговор. Има доказателства, че при хора с тежък Сovid-19 неутрализиращият имунен отговор е много по-голям и по-дълготраен.

Въпреки че днес имаме по-добро разбиране за асимптоматичните инфекции и предаването на Сovid-19, Чевик отбелязва, че хората трябва да продължат да вземат предпазни мерки за намаляване на разпространението на вируса. Те включват социално дистанциране, хигиена на ръцете и носене на маски.
***

Лондон. Държавните служители започнаха да изготвят законодателство за сделка за Брекзит, която ще трябва да премине през Камарата на общините и на лордовете с "главоломна скорост", пише британският вестник The Times

Кабинетът има екип от служители, работещи по бъдещия законопроект за отношенията, който ще включи всяко споразумение за Брекзит във вътрешното законодателство.

„Все повече се очаква сделка“, каза източник от правителството. „Трябва да сме готови да я прокараме през парламента.“

Министрите обсъдиха провеждането на заседания през уикенда в Камарата на лордовете, за да помогнат сделката да бъде приета до края на месеца. Разговорите бяха временно прекъснати тази седмица, след като член на екипа на Мишел Барние се разболя от коронавирус.

Въпреки това, Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейската комисия, омаловажи всички закъснения, причинени от отсъствието на Барние, който се нуждае от карантина.

Тя каза, че преговорите напредват, макар и бавно. „След трудни седмици с много, много бавен напредък, сега през последните дни видяхме по-добър напредък, повече движение по важни въпроси. Това е добре ”, каза тя. „Вече има материя, през което можете да преминете. . . дума по дума. ”

Над 90 процента от текста на проектозакона е пълен, но с много квадратни скоби около клаузи, при които въпроси като превоза на товари по пътищата или енергетиката зависят от по-широка сделка или където политическо споразумение все още не е налице.

Близостта означава, че работата по сделката може да продължи през следващите седмици, дори ако Мишел Барние и лорд Фрост, главният преговарящ от британска страна, не могат да се срещнат лично. Седмицата, започваща на 30 ноември, се разглежда като дата за възможен пробив, когато Барние може да се срещне отново с лорд Фрост.

Рейчъл Рийвс, министър в кабинета в сянка, призова Борис Джонсън да поеме отговорността за последните дни на преговорите за осигуряване на сделка с ЕС. Тя каза, че непостигането на сделка ще бъде „катастрофа за страната“ и „проклет провал на амбицията и дипломацията“.

Пишейки на премиера, тя каза: „Това е въпрос на компетентност и ръководство. Тази продължаваща несигурност, съчетана с огромния стрес, създаден от пандемията, задържа икономиката, инвестициите и британския бизнес. Призовавам Ви да направите повече, за да се ангажирате с продължаващите преговори, за да избегнете бедствието, което би станало, ако няма сделка

Една нова пречка е нестандартното искане на ЕС за преразглеждане на нови риболовни квоти след десет години, което ще бъде свързано с по-широката търговска сделка, което може да предизвика повторни преговори за риболов или криза през 2030 г.

Еманюел Макрон, президентът на Франция, няма да се съгласи на сделка за Брекзит за търговия, сигурност и риболов, освен ако не е първоначално преведена на френски, тъй като висш служител на ЕС предупреди, че може да няма време за превод.

Изтича време Брюксел да следва нормалната процедура за превод на принципно споразумение, което може да обхваща повече от 600 страници със стотици приложения на всичките 24 езика на ЕС.

Следващата стъпка обикновено е лидерите на ЕС да се споразумеят за договора, преди той да бъде предаден на Европейския парламент за съгласие от евродепутатите.