Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The New York Times: Процесът на сертификация на изборните резултати е бавен

21 ноември 2020 | 16:30

Снимка: KSL News Radio

Вашингтон. Резултатите, съобщени веднага след президентските избори, са надеждни, но не са официални. Официалните резултати ще пристигнат през следващите седмици след процес, наречен сертифициране, пише американският вестник The New York Times

Подробностите се различават в различните щати, но въпросът е длъжностните лица - понякога наричани наблюдатели - да изследват необработените данни, съобщени от избирателните секции, и да проверят дали са точни и пълни.

Това започва на ниво окръг или община, а след това държавен служител или съвет трябва да прегледа местните сертификати и да удостовери общо за щата. В президентските надпревари, ако щатите потвърдят резултатите си до така наречения „безопасен“ краен срок - тази година е 8 декември - тези резултати са до голяма степен защитени от по-нататъшни предизвикателства.

Щатите определят свои собствени срокове, но не винаги ги спазват: В Мисисипи например някои окръзи са сертифицирали резултатите си късно, тъй като служителите са били болни от коронавирус. Пропуснатият краен срок не е непременно фатален. Крайният срок до 8 декември е наистина важен.

В някои щати всеки окръг може вече да е сертифицирал резултатите си, но няма да бъде включен в списъка като завършен, докато служителите на щата не го приключат.

Досега резултатите си са сертифицирали само 11 щата: Айдахо, Уайоминг, Южна Дакота, Оклахома, Луизиана, Флорида и Южна Каролина – в полза на Тръмп и Вирджиния, Джорджия, Делауер и Върмонт за Байдън.

Превод и редакция: Юлиян Марков