Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Независимая газета“: Русия загуби Молдова

16 ноември 2020 | 16:54

Снимка: ТАСС

Кишинев/Москва. Президентските избори в Молдова завършиха с поражението на проруския президент Игор Додон и руско-ориентирания електорат. Мая Санду, представляваща предимно прорумънски и след това проевропейски избиратели, ще стане президент, който няма да позволи на страната си да участва в Евразийския икономически съюз и ще поиска изтеглянето на руските войски от Приднестровието. Представители на ЕС вече обявиха подкрепата си за проевропейската Молдова и нейния лидер, пише руският вестник “Независимая газета“

Владимир Путин поздрави Мая Санду за победата й на президентските избори в Молдова и й пожела успех, здраве и просперитет. „Надявам се, че Вашата дейност ще допринесе за конструктивното развитие на отношенията между нашите страни“, се казва в поздравителната телеграма.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия уважава резултатите от президентските избори в Молдова и очаква да установи взаимноизгодни отношения с новия лидер.

В същото време първите посещения на Мая Санду най-вероятно ще бъдат направени в Букурещ, Брюксел и Киев.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски се обади на Санду, поздрави я за победата на президентските избори и каза, че я очаква в Киев.

„Започнах сутринта с хубав телефонен разговор с Мая Санду. Поздарвих я за победата й на президентските избори в Молдова. Уверен съм в по-нататъшното укрепване на отношенията между Украйна и Молдова и европейската интеграция на нашите народи. Очаквам с нетърпение посещението на колегата в Киев “, написа Зеленски в „Туитър“.

Но първият, който поздрави Мая Санду, беше президентът на Румъния Клаус Йоханис.

„Поздравления за Мая Санду за победата й на президентските избори в Молдова! Гражданите са избрали да продължат европейския и демократичен път, пътя на напредъка. Румъния ще застане до Молдова в реалните усилия за модернизация, демократизация и приближаване към ЕС “, написа Йоханис в „Туитър“.

„Руският регион в Кишинев - Ботаника, който винаги е подкрепял кандидати от леви партии, гласува за Санду. Санду оглавява дясната проевропейска партия „Действие и солидарност“ (ПДС). Фактът, че рускоговорящите граждани подкрепиха Мая Санду, е важен: за първи път те гласуваха не по геополитически причини, а по политически. За първи път те гласуваха не за Велика Русия, а за конкретен молдовски политик “, каза за „НГ“ Анатол Царану, ръководител на Кишиневския център за стратегически изследвания и политически консултации.

Той отбеляза: "Ясно е, че Санду ще изгражда отношения с Русия само на равноправна основа." Що се отнася до ОНД, „в Съдружието Кишинев се интересува само от зоната за свободна търговия“. „За останалото може и да напусне ОНД. Но Санду няма да направи това, докато интересите на страната в зоната за свободна търговия на Република Молдова с ЕС не противоречат на интересите в зоната с ОНД. Засега няма конфликт на тези интереси “, обясни политологът.

Според него плановете за Приднестровието на САнду ще бъде интересно. „Показателно ще бъде кой ще бъде назначен за президентски съветник по Приднестровието“, каза Царану.

Но по-рано, когато беше министър-председател, Майя Санду заяви по време на посещението си в Киев, че възнамерява да използва опита на Украйна, включително при уреждането на конфликта. Тя отбеляза, че би искала Приднестровието да бъде като в Донбас. И тя ще постигне това заедно с украинските си колеги. Какво е искала да каже, приравнявайки Донбас с Приднестровието, не е напълно ясно. Но в Молдова мнозина смятаха, че приднестровският конфликт може да бъде размразен. По време на предизборната кампания Санду обеща да се справи с контрабандата, за която се твърди, че преминава през Приднестровието от Украйна. Но представители на европейската структура EUBAUM контролират приднестровския участък на молдовско-украинската граница. Оказва се, че и те позволяват контрабанда на милиард долара годишно - това е цифрата, посочена от новоизбрания президент на Молдова.

Най-вероятно плановете на новоизбрания президент на Република Молдова по отношение на Приднестровието ще станат ясни след посещението на Мая Санду в Киев, което тя определено ще направи.

Междувременно посланикът на републиката в Москва Андрей Негуца отбеляза, че не трябва да се очаква рязко влошаване на отношенията с Русия след победата на президентските избори в Молдова на Мая Санду. В ефира на руски телевизионен канал той каза: „Непрекъснато повтаряме факта, че президентът на Молдова няма пълни правомощия, няма големи правомощия. Молдова е парламентарна република. Освен това сегашното правителство ще продължи да работи поне за определен период. И от тази гледна точка не мисля, че сега ще има някакви фундаментални, драматични промени в отношенията между Молдова и Русия. "

Лидерът на Социалдемократическата партия на Република Молдова Виктор Шелин коментира ситуацията в страната: „Един от първите, който поздрави Майя Санда за избора й за президент, беше приятелят на новия президент на САЩ, Байдън, г-н Порошенко. Тогава й се обади президентът на Украйна Зеленски. Мая Санду открито заяви в рамките на предизборната кампания, че Молдова, заедно с Украйна, трябва да разработят съвместна политика по регионалната сигурност и да изискват изтеглянето на руските войски и боеприпаси от Приднестровието, които представляват заплаха за националните интереси на Молдова и Украйна. В тази част коментарите са излишни. Но още по-лошо е, че Молдова е част от стратегията на САЩ за създаване на пояс от страни от Балтийско до Черно море, разделящи Русия и ЕС. Можем ли да кажем с увереност, че американската стратегия вече е приложена? Да и не. В продължение на няколко дни неформалният лидер на фракцията на Социалистическата партия Игор Додон и председателят на Социалистическата партия Зинаида Гречани ще провеждат консултации с парламентарните фракции относно формирането на ново парламентарно мнозинство. Ако социалистите предадат управлениетона блока на десните партии ACUM, Руската федерация най-накрая ще бъде изместена от Молдова. Ако правителството бъде прехвърлено към други парламентарни фракции, ще се появи триъгълник президент-парламент-правителство. Това е триъгълник от геополитически баланси, балансирана външна политика. Според информация, която вече е потвърдена между първия и втория кръг, Игор Додон гравитира към съюз с ACUM, той избира силен геополитически играч в региона. "

„Не виждам никакви перспективи за оттеглянето на Молдова от ОНД в близко бъдеще, но фактът, че Мая Санду няма да седи на една маса с ръководителите на Евразийския икономически съюз, е очевиден. Човек може само да съжалява, че в продължение на 4 години Руската федерация разчита не на проруските политически сили и гражданското общество на Република Молдова, а само на един човек - Игор Додон “, каза Шелин.

Превод и редакция: Юлиян Марков