ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Министър Боил Банов: Работни са отношенията ни с Вежди Рашидов, не се е опитвал да ми влияе, защото при мен е много трудно някой да си прокара интересите

30 октомври 2020 | 08:34

Снимка: Министерство на културата

София. Работни са отношенията ни с Вежди Рашидов, не се е опитвал да ми влияе, защото при мен е много трудно някой да си прокара интересите. Това каза министърът на културата Боил Банов в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

„Работни са отношенията ни с Вежди Рашидов. В работен план се чуваме и това е ключовото. Не спя и председателят на Комисията по култура е много прав да се ядосва, дразни и с отвращение да гледа на хвърлянето на яйца по културни паметници. Въпросът е, че това не е в моите прерогативи. Това е дребно хулиганство, което е в прерогативите на МВР. Ако беше в моите, щях да налагам глоби ежедневно и ежечасно. По принцип имам страх от едно – две неща в живота и те нямат нищо общо с обществения живот“, заяви Банов.

На въпрос Вежди Рашидов ли го е направим министър, Банов посочи: „Не мога да кажа, не съм в кухнята на тези взаимоотношения. Мен ме е назначил и предполагам направил министър г-н Бойко Борисов. Нямам представа дали по негово предложение е станало това. Не съм питал. Не съм му обърнал гръб. Водя ясни и категорични политики. Мисля и още като зам.-министър. Трябва да питате г-н Рашидов, ако нещо ви интересува“.

На въпрос дали Рашидов е искал от министър Банов да изпълнява негова воля, Банов посочи: „Доколкото разбирам от начина му на изразяване, може би е очаквал подобно нещо, но всеки, който ме познава, знае, че няма как да се случи. Аз съм си еманципиран по рождение“.

По въпросът дали двамата са в конфликт, министър Банов каза: „Не. Аз и като зам.-министър съм имал същите принципи, както като министър. Тези въпроси не са към мен. Аз мога да приемам чуждо мнение, мога да променя моето, но съм праволинеен като начин на виждане на нещата. Не се е опитвал да ми влияе. При мен е много трудно някой да си прокара интересите“.