Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в руския печат (Агенция "Фокус")

29 октомври 2020 | 22:04

Снимка: Агенция "Фокус"

Москва. Руският президент Владимир Путин заяви, че не се планират въвеждането на тотални ограничителни мерки - блокиране в цялата страна - заради пандемията от коронавируса в Русия, цитира думите му “Российская газета“

"Ключовият фактор, който тази година определи глобалната икономическа динамика, беше епидемията от коронавируса. Виждаме пред каква сериозна рецесия са изправени развитите и развиващите се икономики", започна президентът в речта си на форума "Русия призовава!".

Според него за Русия безусловен приоритет е защитата на живота и здравето на населението, въз основа на това действията на властите се настройват по време на пандемия, оформя се пакет от антикризисни мерки, насочени към запазване на работните места и доходите на гражданите.
Общият обем на федералните фондове за подпомагане на бизнеса и гражданите тази година е около 4,5% от БВП, каза държавният глава.

Владимир Путин е убеден, че макар тази цифра да изглежда по-солидна в някои страни, взетите решения са били навременни и ефективни, те са успели значително да смекчат последиците от коронавируса върху руската икономика: спадът й се оказа по-малък, отколкото в много други страни. „Въпреки това, рисковете все още остават, разбира се“, каза президентът, добавяйки, че сега властите са наясно как трябва да действат.

"Не планираме да въвеждаме тотални ограничителни мерки, да започнем така нареченото блокиране в цялата страна, когато икономиката и бизнесът всъщност са напълно спрени", каза държавният глава.
***

Москва. В четвъртък бе извършена нова терористична атака в Ница, в резултат на която трима души загинаха. С викове "Аллаху Акбар" мъж с нож обезглави жена близо до базиликата Нотр Дам, след което уби още двама души. Кметът на града Кристиан Естрози нарече инцидента „ислямофашизъм“. Наблюдателите говорят за началото на остър религиозен конфликт и опасна бруталност сред обществото във Франция. Какви грешки са допуснали властите в страната, коментира руският вестник “Взгляд“.

В същото време в друг френски град - Авиньон - мъж, въоръжен с нож, се опитал да атакува полицията. Съобщава се също, че нападателят е извикал "Аллаху Акбар". Полицията е била принудена да открие огън, за да неутрализира. Той е починал от нараняванията си.

Отново в четвъртък в Саудитска Арабия мъж с нож нападна охранител на френското консулство, а в Кипър неизвестно лице откъсна знамето на френското посолство. На този фон в Москва мюсюлманите отидоха на протест пред френската дипломатическа мисия в Русия. Според дипломати, работещи в посолството, една от мюсюлманските организации е изразила несъгласието си с политиката на президента Еманюел Макрон спрямо мюсюлманите, съобщава „Телеграм“ каналът Mash. Междувременно Кремъл нарече трагедията в Ница "абсолютно ужасяваща".

„Терористичната атака, която се случи днес в Ница, е резултат от примера, даден от терориста, убил учителя Самуел Пати. Примерът на някой друг често служи като вдъхновение за други фанатици "- каза пред вестник “Взгляд“ председателят на Координационния съвет на руската диаспора във Франция, публицистът Дмитрий де Кошко.

На 16 октомври, близо до Париж, беше обезглавен учител. Съобщава се, че нападението е предизвикано от последния урок на учителя за свободата на словото, по време на който той е показал на учениците карикатура на пророка Мохамед.

Френският президент Еманюел Макрон нарече нападението срещу учителя терористичен акт. Той изнесе голяма реч за борбата срещу сепаратизма във Франция, като заяви, че френските власти възнамеряват да обърнат специално внимание на образованието на децата. В същото време Макрон изрази идеята за необходимостта от създаване на организация, която да помогне за изграждането на „просветен ислям“ във Франция. Според него е необходимо „да се освободи ислямът във Франция от чуждо влияние и да се затегне контролът върху финансирането на джамиите“.

След думите на френския президент за исляма, турският лидер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Макрон трябва да бъде лекуван заради проблеми с психиката си. В отговор Франция отзова посланика от Турция. Пакистанският премиер Имран Хан обвини Макрон в „нападение срещу исляма“. Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров предупреди френския президент, че "мюсюлманите няма да простят това".

Според Де Кошко е твърде рано да се нарече терористичната атака в Ница „война“, както направи лидерът на партията „Национален фронт“ Марин льо Пен. „Бих внимавал с подобни термини, защото от политическа гледна точка това е доста опасно. Да, сега властите промениха дискурса по отношение на исляма - ако по-рано дори тази дума беше табу, сега и правителството, и обществото започнаха активно да говорят срещу мюсюлманите. Затова можем да кажем, че в обществото има горчивина, но в хлъзгав и опасен политически контекст , обясни Кошко.
В същото време публицистът отбеляза, че французите все още отделят религията от радикализма. „Силно зависи от културното ниво на хората, но почти всеки има познати мюсюлмани - това са нормални хора“, каза той.

Въпреки това в обществото има признаци на религиозен конфликт, добави Де Кошко. „Влиянието на ислямистите се засили - те гледат със заплаха на онези мюсюлмани, които не спазват стриктно традициите на своята религия. Заедно с това се засилват и други религии - католическа, еврейска. В днешно време се практикуват много по-традиционни ритуали, които са забравени или са съществували в тесен кръг вярващи. Това са признаци на междурелигиозни конфликти и това е много опасно “, сигурен е събеседникът на изданието.

Той припомня, че не за първи път жителите на Ница са нападани от терористи. На 14 юли 2016 г. 31-годишният Мохамед Лауеж-Булел с 19-тонен камион се вряза в тълпа от хора на Английската алея, убивайки 86 души.
***

Ница. Извършителят на нападението в храма в Ница е от тунизийски произход, съобщава порталът Nice Martin. Мъжът е на 21 години, не е носил в себе си документи, но полицията го е идентифицирала. Преди това нападателят не е бил криминално проявен и не е попадал в полезрението на правоприлагащите органи, пише руският вестник "Московский Комсомолец"

Телевизионният канал RTBF от своя страна съобщава, че престъпникът е на 25 години и се казва Брахим.

Междувременно 44-годишният Франк Амбер заяви пред журналисти, че, излизайки от близкия лекарски кабинет, е видял мъж, който „като луд“ е избягал от църквата. Половин минута по-късно няколко полицаи са хукнали след него. "Всички отидоха в градинката зад храма. След това чух изстрели. После видях, че полицаите се върнаха в църквата - останаха там за кратко и хукнаха обратно. Разбрах, че се е случило нещо много ужасно."

Медиите съобщиха, че в Ница мъж с нож и пистолет е извършил нападение, в резултат на което 3 души бяха убити, няколко ранени. Една от жертвите е обезглавена. Полицията бързо задържа мъжа. По време на ареста той е бил ранен. Става ясно, че по време на нападението младежът е крещял ислямистки лозунги. Прокуратурата разглежда инцидента като терористична атака.
***