Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в световния печат (Агенция "Фокус")

29 октомври 2020 | 22:01

Снимка: Wikipedia

Вашингтон/Москва. Предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г. и 2020 г., за която всички пишат и говорят, е детска игра в сравнение със способността на Москва да разруши транспортната, енергийната, финансовата и комуникационната система на американците и да парализира живота в страната. Ако тази тенденция продължи, Русия може да се превърне в доминираща сила на световната сцена, въпреки малката си армия и икономика, по-малка дори от тази на Италия. За САЩ е по-добре да се събудят, алармират в редакцията на американския вестник The Hill.

През 1990 г. САЩ спечелиха Студената война срещу страните от съветския блок, но днес губят кибервойната. Икономическото преструктуриране през 90-те години на миналия век унизи Русия и доведе до обедняването на много от нейните граждани, защото САЩ настояваха за бърза приватизация на държавните предприятия. Под ръководството на Владимир Путин, бивш разузнавач, Русия реши да използва евтини и високоефективни цифрови оръжия срещу САЩ и други страни, за да си върне ролята на световната сцена.

Всяка държава с добри знания, опит и квалифицирани интернет специалисти може лесно да изгради цифрова мощ и да я използва в кибервойната. Примерите включват Китай, Северна Корея, Саудитска Арабия и Израел. В такава война няма нужда от голям бюджет за отбрана или голяма армия, и не е необходимо да се складират оръжия. В допълнение, технологичното предимство на кибервойната може да увеличи ефективността на конвенционалните оръжия на дадена държава, например чрез осигуряване на системи за ранно предупреждение за предстояща атака.

Целите и тактиките на кибервойната не се различават от тези на Студената война. Дори основните играчи останаха същите. Това са Русия и САЩ или в по-широк смисъл Източният и Западният блок.

В тази продължаваща война между двата блока Русия има относително предимство. Конвенционалната й армия е слаба, но Русия може да се възползва от своите интернет технологии и да използва големи данни и множество социални медии, за да атакува САЩ посред бял ден. Русия може да се насочи към всеки политически кандидат, партия или група избиратели и да повлияе на поведението им с повече от снайперска точност. И това може сериозно да навреди на финансовите, транспортните, медицинските и енергийните системи на САЩ и в крайна сметка да парализира живота на американците.

Общата цел на Русия е да подкопае демократичния начин на живот в западния свят и особено в САЩ. Тя вече демонстрира, че може да се намесва в социалните и политическите структури на САЩ и да сее омраза и разделение между техните социални и политически групи. Има достатъчно доказателства, че тя се е опитвала да направи същото във Великобритания, Франция, Германия и други страни.

САЩ трябва да се събудят и да дадат отговор.

Първо, те трябва напълно да признаят, че тази кибервойна е толкова опасна, колкото и Студената война.

Второ, те трябва да мобилизират своята технологична мощ (включително помощ от частни интернет компании), за да спрат напредъка на Русия. Възможно е подобни действия вече да се предприемат, но те трябва да бъдат значително разширени и тази работа трябва да се извърши спешно, което е напълно разумно.

Трето, САЩ трябва да предприемат контраатака срещу руската инфраструктура за кибервойна.

Четвърто, САЩ трябва да отмъстят и да се намесят в руското общество и руската външна политика – око за око, зъб за зъб.

И накрая, за да спрат руските кибератаки, САЩ трябва да обмислят изграждането на коалиция (като НАТО) с други страни, които са станали жертва на руското цифрово нашествие.

Тези мерки също могат да помогнат на САЩ да намалят обичайните успехи на Русия в Близкия изток, Украйна, Източна Европа и балтийските държави.

САЩ имат целия опит, необходим за предприемането на тези стъпки, но не са готови да предприемат трудната стъпка. САЩ спечелиха Студената война. Но в момента те губят кибервойната срещу Русия. Това не може да бъде позволено да се случи.
***
Анкара. 120-годишна туркиня пребори коронавируса след лечение, продължило 15 дни, съобщава вестник Hurriyet.

Меника Енчю от село в провинция Шърнак се е възстановила от инфекцията след престой в местна болница. Съобщава се, че тя има 12 деца и над 100 внуци. След като резултатът от теста й за COVID-19 се оказва положителен, тя е била откарана в болницата за лечение.

„Бабата, която беше развълнувана да си върне здравето след 15-дневно лечение, беше изписана от болницата под аплодисменти на лекарите“, пише вестникът. „Нека Аллах да бъде доволен от нашите лекари и медицински сестри. Те се грижеха много добре за мен", увери Меника.

Халиме Енчю, 65-годишна снаха на Меника, увери, че нейната свекърва е консумирала само органични продукти.
***
Тел Авив. Премиерът Нетаняху направи телевизионно изявление преди т. нар. „Коронавирусен кабинет“ да се събере, за да обсъди допълнително облекчаване на противоепидемичните мерки, след като страната наложи пълно блокиране, както през пролетта, пише израелското англоезично издание The Times of Israel.

Той отново защити решението да наложи пълно блокиране миналия месец на фона на нарастването на новите случаи на COVID-19, отбелязвайки намаляващите нива на инфекция.

Нетаняху казва, че коронавирусът ще остане „тук“, докато се разработи ваксина и може би дори след това.

„Полагаме всички усилия да отваряме внимателно страната“, казва той.

Премиерът също така твърди, че ще върне локализирани блокировки в райони с висок процент на инфекция. Преди това той се отказа от налагането на локални блокировки в ултраортодоксалните градове след противопоставяне на ултраортодоксални политици..

Министерството на здравеопазването съобщи за 384 нови случая на коронавирус от полунощ, като общия брой на заразените от началото на пандемията достигна 313 114.

Министерството казва, че от полунощ има седем смъртни случая, с което починалите стават 2508.

Освен това броят на активните случаи спада до 11 164. В тежко състояние са 440 души, от които 191 са на изкуствено дишане. Други 113 израелци са в умерено тежко състояние, а останалите имат леки или никакви симптоми.

По данни на Министерството в последното денонощие са извършени 22 465 теста, като 1,7 процента от тях са позитивни.