СофияВИЖ ВСИЧКИ

Открита бе реновираната и модернизирана учебно-плувна база „Мадара“ на Националната спортна академия „Васил Левски“ (ОБЗОР)

29 октомври 2020 | 21:54

София. Открита бе реновираната и модернизирана Учебно-плувна база (УПБ) „Мадара“ на Националната спортна академия (НСА) „Васил Левски“. На събитието присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и заместник-министърът на младежта и спорта доц. Стоян Андонов.

Плувният басейн не е обновяван от 15 години, а сегашният му ремонт е насочен към енергийната ефективност. Плувният басейн започва ефективна работа от 1 ноември, като ще функционира съобразно заповедта на министъра на здравеопазването и противоепидемичните мерки.
По време на реконструкцията изцяло е подменен покривът на сградата, ремонтирани са съблекални, бани, облицовките на басейна, както и частично инсталацията. Подменена е системата за пречистване на водата, извършен е ремонт на сауната, монтирани са нови стъклопакети, нови стартови блокчета и оборудване.

Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов благодари на министъра на образованието Красимир Вълчев и на академичното ръководство на Националната спортна академия. „Вярвам, че този басейн ще продължи успешно да изпълнява не само спортната и учебната, но и социална си функция и пожелавам от него да излязат много успешни кадри, които да прославят България по света“, каза той.

Доц. Андонов изказа своите поздравления и благодарности към ректора на Националната спортна академия „Васил Левски“ проф. Николай Изов.
„Изключително се радвам, че един перфекционист като проф. Изов е начело на тези реновации. Бих искал да пожелая да продължи да изгражда кадри, които да прославят България по света, които да правят българите и българските деца здрави и жизненоспособни. Пожелавам всички да бъдем здрави и този басейн с годините да бъде пълен с млади, здрави и умни хора, които да прославят страната“, допълни той.

Министърът на образованието Красимир Вълчев благодари за поканата и поздрави Националната спортна академия. „Искам да ви поздравя и благодаря за поканата. Благодаря за възможността да се запозная с реновирания басейн и спортна база. Искам да ви поздравя за цялостната работа на всички преподаватели и за това, че създадохте условия за изграждане на спортисти, спортни школи в България, развитието на физическата култура - не само в спортистите, но във всички наши деца“, посочи той.

Ректорът на Националната спортна академия благодари на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, на министъра на образованието Красимир Вълчев и министъра на младежта и спорта Красен Кралев.
„Този басейн не беше ремонтиран от повече от 15 години. Благодарение на усилията на Спортната академия, с помощта на г-н Красимир Вълчев и Министерството на образованието това реновиране на басейна и този ремонт успяха да бъдат реализирани“, посочи проф. Изов.
Той подчерта, че басейнът отговаря на всички хигиенни норми и на изискванията за енергийна ефективност.
Проф. Изов обясни, че ремонт е извършен и на покрива, обновени са множество инсталации, подобрени са механизми и са реновирани много от помещенията.

Той посочи, че стойността на ремонта на плувния басейн е в рамките на 563 000 лв. с включено ДДС.