РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

В неделните училища и с поздравителни адреси бесарабските и таврийските българи отбелязаха празника си (ОБЗОР)

29 октомври 2020 | 21:48

Снимка:

София. На 29 октомври бесарабските българи от Молдова и Украйна честват своя празник. Датата 29 октомври (15 октомври по стар стил) е избрана поради това, че на този ден през 1838 година е осветен храмът „Свето Преображение Господне” в Болград. Храмът е осветен от бесарабския владика архиепископ Кишиневски и Хотински Дмитрий Сулима.

Празникът бе повод за пожелания и поздравления към българите в Украйна. От Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ честитиха Деня на бесарабските българи. „ Днес, на 29 октомври, ние отбелязваме ден на онези силни духом хора, които преди около два века напускат България, но България завинаги е останала и живее в сърцата им“, се казваше в поздравителния адрес на организацията. От Конгреса на българите в Украйна допълват още, че в паметта на бесарабските българи живее и периодът, който преплетен с промяна на политически режими, потискане на права, забрана за използване на роден език, но нито една от многобройните трудности не е била способна да сломи силата на българския дух.

Празнична остана обстановката в училищата предимно. Това каза за информационния лидер Стефан Немлиев, който ръководи неделното училище в Родоловка. Той пожела на бесарабските българи и изтъкна като най-важно да останат българи. „Това е най-главно, да пазят своята култура и език и да продължават традициите на нашите близки“, каза още Немлиев.

Особено активни са българите от Украйна в областите Бесарабия и Таврия, като тази своя активност те самите определят като ново Възраждане. Това обясни проф. Красимира Колев, която е лектор по български език, литература и култура в Центъра по българистика при Мелитополския университет по повод Деня на бесарабските българи. Тя подчерта, че трябва да уважаваме бесарабските и таврийските българи, че са успели да съхранят българското.

Проф. Колева пожела на бесарабските и таврийските българи да гледат на българското като нещо, което е непреходна ценност и повече, отколкото могат да получат с българския паспорт., с образованието в България.

„Не всички могат да отидат да учат. Тези, които отидат да учат в България, могат след това да се върнат тук и да станат ядрото на новата модерна българска интелигенция в своите места, която да води тези хора към едно устойчиво развитие. Такива като мен са за мандат, после идват други, но хората си остават и корените трябва да се съхраняват и развиват. Как? Като се изучават езика, традициите, културата, но в съвременния план. Пожелавам им да са здрави и да запазят своите истински български качества, каквито ги имаме и ние“, пожела още проф. Колева.

Деница КИТАНОВА