ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Боян Чуков, геополитически анализатор: Ислямистите блокираха образователна система във Франция и типичната за нея ценностна система

29 октомври 2020 | 21:33

Снимка: Личен архив, фотограф Антоанета Киселинчева

София. Ислямистите блокираха образователна система във Франция и типичната за нея ценностна система, особено след убийството на преподавателя Самюел Пати. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио "Фокус" геополитическият анализатор Боян Чуков. Според него с ритуалните обезглавявания във френското общество се внася страх и хората не се чувстват защитени по улиците.

„Според анкета от септември 2020г. трима от четири млади мюсюлмани във Франция смятат, че шариатът трябва да е дан от местните закони във Франция. 2/3 от мюсюлманите смятат, че "Шарли Ебдо" трябва да бъдат съдени, заради карикатурите, които публикуват. Един от всеки 5 мюсюлмани във Франция счита, че терористичния акт срещу редакцията на вестника не е осъдителен“, каза анализаторът.

Във Франция от много години тече процес на загниване, но в последно време медиите там са се разбушували, каза още Боян Чуков. Той обясни, че тази година студентските профсъюзи там са анулирали обучение, в което студентите научават по какъв начин се радикализират мюсюлманите в страната и как могат да следят процеса. Според Чуков обявеното от Франция най-високо ниво за терористична опасност няма да помогне.

Цоня СЪБЧЕВА