Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Анадолска агенция“: Путин одобри участието на Турция в Минската група

29 октомври 2020 | 21:24

Снимка:

Москва. Руският президент Владимир Путин заяви, че Армения и Азербайджан трябва да разрешат конфликта в Карабах чрез преговори в рамките на Минската група на ОССЕ, като включат и Турция, съобщи "Анадолската агенция".

Говорейки на инвестиционен форум в столицата Москва, Путин заяви, че урегулирането в Нагорни Карабах ще бъде възможно, когато конфликтните страни намерят "баланс на интересите".

„На първия етап трябва да спрем боевете, да спрем смъртта, да седнем на масата за преговори и да намерим консенсус и баланс на интересите въз основа на предложенията, формулирани от Минската група и нейните съпредседатели - Русия, САЩ и Франция - заедно с участието на други членове, включително Турция и редица европейски държави “, каза той.

Отношенията между Армения и Азербайджан са обтегнати от 1991 г., но на 27 септември избухнаха нови сблъсъци около Нагорни Карабах, регион, признат в международен план като част от Азербайджан.

Турция многократно е подкрепяла правото на Азербайджан на самозащита и е искала оттегляне на окупационните сили. Множество резолюции на ООН също призовават за незабавно и безусловно оттегляне на нахлуващите сили.

Минската група на ОССЕ е създадена през 1992 г. за намиране на мирно решение на конфликта, но без резултат.

Руският лидер заяви, че дългосрочното уреждане на Нагорни Карабах не може да бъде просто, тъй като всяка от страните има "своя собствена истина".

"Целта е да се намери баланс на интересите, който да отговаря на двете страни: както на азербайджанския народ, към когото се отнасяме с непоколебимо уважение, така и на интересите на арменския народ и държавата Армения," каза той. „Да накараме хората да се чувстват в безопасност, но в същото време да създадат възможности [...] за развитието както на Азербайджан и Армения, така и на самия Нагорни Карабах.“

Превод и редакция: Юлиян Марков