ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов: Около 30 млн. лв. премиерът ще отпусне за културата

26 октомври 2020 | 08:58

Снимка: Министерство на културата

София. Около 30 млн. лв. премиерът ще отпусне за културата. Това каза председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов в интервю за предаването „Тази сутрин“ на БТВ.

„Правилно ми искат оставката. От тези, които познавам, които са се подписали в отвореното писмо на интелектуалците, половината са потърпевши, а другите са консумирали от моето присъствие. Това са десетина познати имена, на които съм помагал и това сигурно е форма на благодарност. Моята оставка е много лесна. Аз отказах трети мандат на Борисов заради куп причини“, посочи той.

„Боил Банов още първата седмица се еманципира, обърна ми гръб, но да е жив и здрав! Аз го направих министър, а премиерът Борисов го назначи за министър, за което му благодаря“, заяви Рашидов.
По думите му министър Банов трябва да се събуди, защото се оскверняват паметници на културата и негова отговорност е да глоби по 30 000 лв. тези, които го правят. „Тези тримата – Отровното трио, са хора без никакво послание. Направиха една машина само за плюене. Не ми се иска да говоря срещу колеги. Говорейки срещу министър, се говори срещу институцията. Цялата културна сфера е моя сфера и аз ги обичам. Това е гилдията – артистична“, посочи Рашидов.

„Към 30 млн. лв. премиерът ще отпусне за културата. Това не са малко пари. Цялата култура иска средства. Трябва да има малко по-висок бюджет и хората да могат да работят. Като министър аз съм ремонтирал 10 театъра, направим 7 нови музея, направих археология на Ларгото, театрите се напълниха. Аз предложих Банов за министър, а премиерът го назначи. Той си е министър и трябва да си поеме отговорност“, каза още Рашидов.

По темата за дарените килими от председателя на Народното събрание Цвета Каранчева, Рашидов посочи „Един килим, тъкан на ръка, колкото по-остарява, толкова по-ценен става. Килимарското изкуство е уникално. Какво лошо, че Караянчева е дарила на театъра килими?“

„Готови сме да уредим Галилей Симеонов да бъде приет в Старческия дом на артистите. Той е изоставен от близките си и е сам. Ще отида тези дни до Монтана и ако Галилей е съгласен, ще направя всичко възможно старините му да са добри и спокойни“, допълни той.