ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов: Трябва да започнат да се налагат глоби на хвърлянето на яйца срещу паметници

26 октомври 2020 | 08:45

Снимка: Министерство на културата

София. Трябва да започнат да се налагат глоби на хвърлянето на яйца срещу паметници. Това каза председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов в интервю за предаването „Тази сутрин“ на БТВ.

„Борисов може да си има и грешките, и ние ги имаме. Трябва да кажем и за достойнствата на Борисов. Аз се опитвам в него да видя доброто – положителното. Това, което работихме с Борисов и направихме за българската политика, ако има един министър от Георги Йорданов насам, да сложите нещо видимо, аз ще ви поздравя. Трябва нещо да се случва и се случва. Обслужват се много хора, нас всички. Сигурно има и личностни лошотии, но какво е казал някъде за някого, може и монтаж да е. Има грехове, но трябва да има и прошка. Разбира се, че с Караянчева се разбраха“, заяви Рашидов.

Когато Борисов беше главен секретар на МВР, имаше един полицай, който ме арестува за това, че съм бил пил, но аз не бях пил. Седнамхе на една маса, а аз бях много обиден. Потърсихме път един към друг и когато той искаше да става кмет, само аз и Христо Стоичков го подкрепихме, въпреки обидата в името София да бъде оправена. След като той стана кмет, кварталите „Драгалевци“, „Симеоново“ и „Бояна“ вече имаха канализация. Ако това не го отчитаме. В името на големите цели си стиснахме ръцете и поработихме заедно..

„Аз вече съм на 70 години и искам да си остана художник. Ако има нужда Борисов от съвети, ще го съветвам, но аз непоискани съвети не давам. Няма да съм така активен занапред. Зависи какво ми предлага улицата, ако не ми хвърля яйца, ако улицата не ми носи ковчега. Улицата сега предлага яйца по паметници на културата. Институциите обаче от страх не работят. Досега 100 пъти щях да глобя тези инициатори, които хвърлят павета и яйца по паметници на културата“, добави той.

„Борисов достатъчно говори, но знам дали народът иска да чуе. Едно е да говориш, а друго е никой да не те чува. Явно сме в едно ялово време, в което не се ражда нищо друго, освен истерия. Не съм съгласен с правителството за това защо мълчи и не налага глоби на носителите на заразата. 30 лекари и сестри в УМБАЛСМ „Пирогов“ са положителни тази сутрин. На улицата крещят и слюнката им хвърчи. Защо не ги задължаваме да са с маски? Министърът на културата трябва леко да се събуди от летаргичния сън и да започнат да се налагат глоби на хвърлянето на яйца срещу паметници. Държава е и така се прави, иначе е анархия. Има група хора, които са несъгласни с това управление. Като дойдат изборите, ще си гласуват не за това правителство“, допълни той.