ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов: Грешка е, че от дома на премиера излязоха записи, Борисов може да има недостатъци и грешки, но има и позитивни неща

26 октомври 2020 | 08:21

Снимка: Министерство на културата

София. Грешка е, че от дома на премиера излязоха записи, Борисов може да има недостатъци и грешки, но има и позитивни неща. Това каза председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов в интервю за предаването „Тази сутрин“ на БТВ.

„По-миналата седмица се видяхме с премиера Борисов за малко и говорихме неща за културата. Вчера научих от медиите, че е заразен с коронавирус. Ще му се обадя, но едва ли сега му е до обаждания. Сигурно има някакви симптоми, няма как , защото това е сериозна болест. Аз трябва да се пазя, защото съм от този контингент, който удар и ли ме, може да ме приключи. С премиера говорихме за много неща, включително за Националното радио. Събуди се едно напрежение, но ще го успокоим. Допускат се грешки, но когато обществеността е чувствителна и когато се касаят обществени медии, е добре да се коментира с обществеността и да има обществени обсъждания. Същото направихме, когато приемахме собствеността на медиите. Един закон не се прави против някой, а за да бъде добре и спокойно и да носи добри дивиденти за работата на хората“, посочи Рашидов.

„Наложително е да направим широко обществено обсъждане. Когато дойде законопроектът в Комисията, ще направим едно широко обсъждане с медиите и хората и тогава ще ги вкараме в Народното събрание“, заяви той

По темата за бновия бюджет за следващата година и парите за култура, Рашидов посочи: „Журналистите гледат все едно само сферата на театрите. Културата са и поетите, и писателите, и пластичните изкуства. Малко говорим за тях. В момента за театрите има гарантирани пари – за държавните институции. Сега предполагам, че ще има 20 – 30 млн. отгоре за тях".

„Проблемът е общ. От години не сме изживявали тежки кризи. Трябва да се намерят форми. На всички е трудно. Държавата не е само ресторанти и театри. Трябва да осъзнаем, че има тежка болест и основно трябва да запазим хората живи. Пари за театри ще има, но дали болестта ще ни позволи да се играе в театъра. Пазар няма и за писателите, композиторите и пластичните изкуства. Ситуацията е страшна и всички трябва да се пазим. В света някой изтърва някакво биологично оръжие, то дойде от някъде“, добави той.

„Г-н Борисов може да има недостатъци и грешки, но има и позитивни неща. Грешка е, че от дома му излязоха записи. Фактът да излезе от дома на премиера, значи някой там е за трепане. Има начини как се доказват нещата, но трябва да се види какво се е случило. Речникът на човек е един пред хората и друг вкъщи. Това всички го правим, аз вкъщи мога да кажа каквото и както си искам. Честно е да кажем истина ли е това и да се докаже. Хората казват, че е корумпиран. Трябва да се докаже, докаже ли се, че някой е корумпиран, ще го линчуваме. Начинът на управление и на говорене вкъщи нямат нищо общо. Управлението се извършва на работното място, има си офис и бюро, но начинът на поведение в дома на човек е нещо различно“, допълни Рашидов.