ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Александър Вачев: Театър е дистанцирането на Добрев от Нинова и ръководството на БСП

26 октомври 2020 | 07:50

Снимка: "Беновска пита"

София. Театър е дистанцирането на Добрев от Нинова и ръководството на БСП. Това каза Александър Вачев от БСП в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.

„Позволявам си в началото на разговора да Ви подаря Ахмед Доган, едно много мъдро четиво, което ще Ви даде много отговори на днешните въпроси, които си поставяте за БСП, разговорите нямат нищо общо с БСП, но насочеността е политическа!“, заяви водещата Илиана Беновска, подарявайки на своя гост книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган. Той на свой ред ѝ подари книгата „Физика на тъгата“ на Георги Господинов. „Нещо да не сте се разтъгувал за БСП?“, попита водещата. Гостът ѝ отговори, че в книгата има доста ирония. Водещата прочете посвещението на Вачев: „Удоволствие беше за мен поканата да участвам във Вашето предаване и то по повод такъв знаменателен момент от живота ми – раздялата с БСП“.
Водещата подари на своя гост и здрава българска червена ябълка с пожеланието да продължава да отстоява „Благоевите ценности“, както и клубната тениска на предаването.

Защо напуска БСП?
„Разкажете Вашата история, защо напуснахте БСП и то в такъв момент, в който Корнелия Нинова като че ли стана още по-силна?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Вачев отговори, че наистина Нинова е станала още по-силна и добави: „Но в нашата партия, поне в тази, в която аз постъпих преди много години, цареше духът на колективното начало, на колективните органи за взимане на решения, какъвто е конгресът, висшият орган на БСП, като НС, който работи между заседанията на конгреса!“. Водещата отбеляза, че тези органи продължават да съществуват. Гостът ѝ отговори: „Те съществуват, но сякаш с този вътрешнопартиен вот, с който ние си избрахме лидер, партията започна да прилична на лидерска партия, на авторитарна партия и някак си се обезсмисли ролята и значението на тези колективни органи, от което и на практика избледня тази визия на БСП като лява партия. И това бяха и основните два аргумента, заради които с течение на времето аз реших, че няма смисъл да оставам повече, защото те вече са несъвместими с моите разбирания като социалист. В тази връзка, ако забелязвате, след толкова години управление на ГЕРБ, берейки негативи от това управление, на тях рейтингът им спада, но на БСП рейтингът не се качва, той също си остава нисък и намалява, а това се дължи единствено и само на това, че ние демонстрираме една показност, но не предлагаме никаква реална алтернатива на проблемите в обществото!“.

Изборите за председател на БСП. Стилът на ръководство на Нинова
„Хайде малко по-конкретно, говорите в първо лице, множествено число „ние“, това самоупреци към себе си ли са, или са упреци към Корнелия Нинова, или са упреци и към нейното обкръжение, или са упреци и към вътрешната опозиция, която, независимо от опитите си да свиква Национални съвети, да прави възражения, да предлага свои кандидати за лидери, до момента не успя?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Вачев отговори, че ако става дума за упреци към самия него, то те могат да бъдат за това, че не е успял да бъде чут за това, за което е апелирал. Не е бил чут от ръководството на БСП, което се оглавява от председателя Корнелия Нинова. Той разказа, че когато е имало допитване как да се проведе избора на председател на партията, много организации са се изказали против прекия избор, защото това означава, че партията на практика си избира един вид вожд.

Водещата попита как са гласували в организацията в „Триадица“, в която Вачев членува. Той отговори, че тогава им се е казало, че повечето основни организации са за прекия избор, но неговата основна организация, чийто председател е бил той, е била против. „Значи сте били претопени в мнозинството от другите гласували организации?“, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че така се представят нещата.
Александър Вачев обясни, че заедно с 29 негови другари са подали заявление за напускане на партията. „Защо се опитват да омаловажат Вашето и на другите напускане, 30 души не са малко?“, попита водещата Илиана Беновска. Вачев отговори, че отговор трябва да дадат тези хора, които се опитват да го омаловажат, още повече, че самият той на последните местни избори е бил кандидат на БСП за кмет на район „Триадица“. Освен това два пъти поред е бил избиран за организационен секретар на районната организация, което е със статут на заместник-председател на тази районна организация.

„Добре, но това не е ли пасивно поведение, къде е проактивността към „ремонтирането“ на политики, с които не сте съгласни, казвате, че са неефективни и се аргументирате с изборни резултати? Какво ще направите, както се казва „кучетата си лаят, керванът си върви“, Корнелия Нинова си създаде своята „каляска от тиква и си върза белите мишки отпред да я возят“?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Вачев отговори, че в началото се е говорело, че са консервативни социалисти, след това са минавали за консервативна организация, накрая са станали „екосоциалисти“. „В крайна сметка нито една от тези форми нямаше нито програма, нито идейна насоченост, така че да реализираме своите действия в която и да е от тези идеологически конструкции, за да решим проблемите на хората. Ние само демонстрирахме една показност без да даваме никаква алтернатива за управлението на държавата, без да даваме някакво решение на проблемите на хората!“, категоричен бе той.
„Това ясно, но то вече е установено, не го говорите единствено Вие, но Вие сте един от тези, които започват с действия да показват несъгласието си. Но все пак напускането, ако едно семейство куца, по-скоро човек се опитва да го оправи вътрешно, не сте успели естествено, затова пристъпвате към развод, Вие се развеждате с БСП практически, оттам нататък, обаче Корнелия Нинова си остава да си ръководи своите кадри?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Вачев отговори, че проблемите идват тъкмо оттук, когато е видяла, че нещата не вървят, Корнелия Нинова е започнала да се обгражда със свои хора, да прокарва разделителни линии между себе си и инакомислещите, а БСП е точно партия, в която има сблъсък на различни идеи, за да се вземат правилните решения. На инакомислещите са лепвани най-различни етикети, като най-често са били обвинявани за това, че работят за ГЕРБ и по този начин деструктират БСП.
„Сега да не Ви обвинят, че сте „гербаджия“ или ГЕРБ Ви е мотивирал да напуснете?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Вачев категорично заяви, че си остава социалист и точно затова напуска БСП.

Напусналите групата на „БСП за България“ депутати
Александър Вачев заяви, че адмирира поведението на депутатите, които са излезли от ПГ на „БСП за България“, защото са застанали на принципна позиция. По този повод те въобще не са искали да се сдружат с Корнелия Нинова. „Понеже отсрещната страна не чуваше техните доводи и желания в каква посока да се тръгне, те и затова напуснаха, за да могат като независими депутати да продължат да бъдат социалисти, да прокламират и да се борят с инициативите, които предлагат, за истинска социална държава!“, категоричен бе социалистът.

Поведението на Кирил Добрев
„Но не мога да не Ви попитам, Кирил Добрев, който демонстрираше през последната една година инакомислие и даже се реши да се кандидатира насреща на Корнелия Нинова за председател, сега е в ръководните органи?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Вачев отговори: „Както се беше дистанцирал, така си беше и организационен секретар на партията!“.
„Двуликият Янус“ ли е това?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че вероятно е така, но на този въпрос отговор трябва да даде самият Добрев. „Ами бяга ми, г-н Добрев, пак Ви каня, този път публично!“, обърна се от ефира Беновска към Кирил Добрев с покана да гостува в предаването ѝ.
„За мен, при положение, че си бил едва ли не заместник-председател на партията и сега да си един вид така, това за мен е някакъв театър!“, категоричен бе Вачев.
„Поставих Ви въпроса за Кирил Добрев не за да вляза в някаква задочна полемика с него, а като един ярък пример как „обло“ се прави политиката в БСП, като че ли се обикаля земното кълбо без проблеми – плъзгаш се надолу и се въртиш в кръга!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Александър Вачев отговори, че въпросът е това до какъв резултат води, а то не води до никакъв резултат. Хората виждат, че БСП не е алтернатива и това е големият проблем.

Има ли алтернатива Бойко Борисов?
„Исках да Ви задам по-прекия въпрос – има ли алтернатива Бойко Борисов в политиката, питам Ви като гражданин даже?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че към настоящия момент не вижда Борисов да има алтернатива. Точно затова напуска БСП, защото е искал БСП да е алтернативата и се е борил дълги години за това.

Ще се присъедини ли към нов ляв проект?
„И какво ще правите сега с партийните си идеали и идеи?“, попита Беновска. Александър Вачев отговори: „Надявам се да се открие нов ляв проект, в който аз със сигурност ще се включа!“. „Ами те откриха един нов ляв проект, сега не мога да ги възпроизведа всичките, но и Петър Мутафчиев е там!“, отбеляза водещата. Вачев отговори, че не е чувал за него и не са го търсили, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 25-ти октомври 2020 година.