ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Боян Магдалинчев: Лозан-Пановото поведение срещу Иван Гешев и изобщо е ненаказуемо по правилата на ВСС

26 октомври 2020 | 07:37

Снимка: "Беновска пита"

София. Лозан-Пановото поведение срещу Иван Гешев и изобщо е ненаказуемо по правилата на ВСС. Това каза Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.

Отстраняване на Иван Гешев
Беновска посрещна в студиото Боян Магдалинчев с въпроса “Защо се наложи главният прокурор Гешев в своето онлайн изявление по време на последното заседание на ВСС, в което се обсъждаха предложенията на Съюза на съдиите в България - да започне процедура за неговото отстраняване, да каже, че исканията на съдиите са политически и граничат с тезиси, напомнящи на романа на Оруел “1984”?” попита Беновска. Магдалинчев каза, че не знае какво има предвид Гешев с това изказване, но няма никаква процедура в закона, по която са тръгнали нещата. Беновска припомни, че Лозан Панов е вносител на позицията на съдиите. “ВСС, колегията или пленума, може да го сезират само определени субекти. Не всеки, който си пожелае. ССБ е извън кръга на субектите, които могат да сезират, защото така е разписано в правилника за дейността на ВСС и неговата администрация. Там се казва - само постоянни комисии, временни комисии и членове на ВСС, и главният секретар. Така или иначе Лозан Панов си ги припознава тях и от негово име се внесе предложението в дневния ред на пленума онзи ден” каза Магдалинчев и подчерта, че може би е политически ход, защото няма придвижна процедура. “Нито в Конституцията, нито в Закона за съдебната власт е предвидено дисциплинарна процедура по отношение на Тримата големи. Има процедура за предсрочно прекратяване на мандата, което е разписано в Конституцията, но в Закона за съдебната власт - няма такава процедура - дисциплинарна, иначе има процедура за предсрочно прекратяване” обясни Магдалинчев.

Дисциплинарна процедура за отстраняване - Лозан Панов
“Понеже преди малко говорихме за един от Тримата големи - Лозан Панов, който е председател на ВКС и е член на ВСС по право - не си ли научихте ВСС лошия урок да нямате дисциплинарна процедура за отстраняването на някого от Тримата големи, защото не можете да санкционирате Лозан Панов - нито за политическото му говорене, нито за допускането с лоното на съдебната власт в Съдебната палата да се снимат клипове, пропагандиращи наркотици и да не казвам какъв вид нрави, нито проявата му на свободна воля по отношение на доста от постулатите във ВСС, нито дори и заради навнасяне на годишна декларация, за която е задължен по закон? Не се ли научихте, че трябва да имате дисциплинарна процедура?” попита Беновска. Магдалинчев коментира, че Лозан Панов със собственото си поведение е доказал нуждата от такава процедура. “Г-н Панов в интерес на истината политиканства. Аз не знам нещо досега да е направил за съдебната система. Живот и здраве, догодина, около септември месец трябва да започне процедурата по избор на нов председател на ВКС. Може би, затова е всъщност голямата атака, която започва срещу ВСС от такива организации, от отделни лица и най-вече от г-н Панов. Това си е негова постоянна теза” коментира Магдалинчев.

Протестите срещу главния прокурор и Съюзът на съдиите в България; Изборът на Лозан Панов за председател на ВКС
“Протестиращите искат оставката не само на правителството, но и на главния прокурор. Съюзът на съдиите в България искат също процедура за отстраняването на главния прокурор. Лозан Панов става техен говорител. Те като скачени съдове ли са - едното прелива в другото?” попита Беновска. Магдалинчев коментира, че когато Панов е бил кандидат за председател на ВКС тези, които оглавяват ССБ тогава са били срещу него. “Съдия Панова беше много достоен кандидат и след това Таня Райковска - изключително способни, умни кандидати, но Лозан Панов с участието на политическата квота, която той толкова плюе, тоест хората, той стана председател на ВКС почти на ръба на изискуемото мнозинство” каза Магдалинчев. Беновска попита представляващия ВСС дали е ходил при него в болницата, когато е искал да се откаже да стане председател на ВСС след покушението срещу Панов. Магдалинчев обясни, че Панов тогава е заявил пред него, че няма да се кандидатира, но в последствие е решил да се кандидатира. “Колегите от предишния състав на съвета преди няколко месеца много се разкайваха, много се вайкаха, но беше късно вече” подчерта Магдалинчев.

Христо Иванов
“Виждате ли дългата ръка на бившия вице и правосъден министър Христо Иванов, който е основният двигател на протестите на улицата и искането на оставката на Иван Гешев, като влияние върху Лозан Панов, Съюза на съдиите?” попита Беновска. Магдалинчев каза, че има учудващо съвпадение между позициите на Съюза на съдиите в България и тези на Панов и Иванов - почти стопроцентово. “Ние какво трябва... с широко затворени очи ли да седим?” попита Беновска, а представляващият ВСС каза, че ще изчакат да изтече мандатът на Панов, ако дотогава го има все още сегашния състав на ВСС.

ВСС в услуга на политическата и изпълнителната власт?; Изборът на Гешев за главен прокурор
“ВСС по традиция е обвиняван, че работи в услуга на политическата власт и изпълнителната. Този ВСС, естествено, че ще отречете до смърт и ще кажете - не, не работим в услуга на властта, но все пак, защо дори не допуснахте да се обсъдят исканията на съдиите? Аргументите бяха и на самия Гешев, че той е отговорил в ЕП и пред комисията “LIBE” и че е отговарял 8 часа в НС, че вече е третиран този въпрос нееднократно, но все пак...” попита Беновска. Магдалинчев отговори, че са чули главния прокурор, неговото становище и изявление пред пленума, а след това дебатът е продължил общо около 3 часа и половина, така че въпросът не е останал без никакво разискване, но основното е какво се прави при липса на разписана процедура. “Идеята беше да се шуми, да се вдига шум около този случай. С колко гласа беше избран Иван Гешев за главен прокурор - с 20 от 25, което означава, че професионалната квота от съдийската колегия и прокурорската колегия активно е участвала при избора. Той е припознат от много голяма част. Нямам съмнение за мотивация, различна от тази, която той изложи тогава. Могат да говорят каквото си пожелаят, но истината е тази. Иван Гешев още преди да бъде номиниран започна атаката срещу него. Защо? Септември месец 2018 година какво се случи? “Винпром Карнобат”, Баневи, Ветко Арабаджиев... да не говоря и по-преди. Той беше номиниран юли месец 2019 година за кандидат за главен прокурор. Защо тогава толкова е силна атаката срещу него? Кога се видя като още няма една година време... сега ще навърши една година, откакто е главен прокурор?” коментира Магдалинчев. Според него е очевидно, че Гешев е засегнал някакви много големи интереси и е бил административен ръководител на специализираната прокуратура по това време и дори не е бил зам.-главен прокурор, но атаката срещу него е много отдавна и подсказва, че не е заради липсата на качества, както се твърди, а заради големи интереси.
Работата на Гешев като главен прокурор; Самотен бегач ли е Гешев или е във взаимодействие с останалите структури?
“Много ли е кадърен като главен прокурор - Иван Гешев?” попита Беновска, а Магдалинчев отговори, че Гешев засега изпълнява това, което е казал при изслушването - ще се бори срещу престъпността. Магдалинчев заяви, че адмирира това, което Гешев прави срещу битовата престъпност, защото тези хора са беззащитни и потърпевши.
“Не ли самотен бегач на дълги разстояния?” попита Беновска. Представляващият ВСС каза, че позицията му на главен прокурор предполага повече самотност отколкото общителност. “Защото прокуратурата е една от звената на съдопроизводството, после следва и МВР и съдът, всички са свързани звена. Питам не е ли самотен бегач на дълги разстояния в установяването на законност?” уточни Беновска. Магдалинчев коментира, че в тази борба не може без другите структури, които участват и няма как да се случи нищо без тяхното участие, но не знае дали тяхната работа е пълноценна, защото няма наблюдения.

Гешев и престъпността; Лозан Панов и скандалният клип в Съдебната палата; Позициите на ССБ
“Имаше забележки по време на обсъждането във ВСС, които съдържаха не мога да си обясня по силата на какво ниво на възпитание и компетентност, и деликатност, даже бих казала, иронични забележки, че главният прокурор се грижел за бабите и дядовците, но сякаш не се грижел за престъпността в по-младша възраст. Цитирам една Ваша колежка - Дишева” коментира Беновска. Магдалинчев подчерта, че липсата на аргументи води до изпадане в дребнотемия и това са опити за преиначаване. “Едното не пречи на другото. Виждаме, че министри задържа и заместник-министри са обвиняеми, така че очевидно не е тръгнал да подбира този или онзи, а само да попитам - тогава когато Лозан Панов... за тези неща, за които говорихте в началото - къде бяха ССБ? Е, те какво направиха? Нещо казаха ли, когато беше клипът... напротив, опитаха се да го защитят. Това обективност ли е на съсловната организация?” коментира Магдалинчев. Представляващият ВСС каза, че има съсловни организации, от които Гешев никога няма да очаква помощ и подкрепа. Беновска подчерта, че като гражданин не иска да получава подкрепа, а съдът криво да седи, право да съди и ако тези съдии са пристрастни към главния прокурор, те ще бъдат пристрастни и към постановленията на прокуратурата. Магдалинчев обясни, че ССБ винаги има пристрастна позиция по отношение на своите членове и такива, които не са членове. “Не знам дали г-н Панов е член на ССБ. Аз никога не съм бил член на тази организация, но очевидно те защитават не всички, а само определени хора, така че не мога да приема тяхното поведение за обективно. На Иван Гешев не му се даде възможност да работи от първия ден спокойно, ни 10, ни 100, ни 50 дни му се даде възможност. Атаката беше далеч още преди избора и продължава и досега” подчерта представляващият ВСС.

Централизираната система за случайно разпределение на делата
“Един друг въпрос, който породи доста напрежение във ВСС - централизираната система за случайно разпределение на делата. Какво стана там?” попита Беновска, а Магдалинчев отговори, че се е извършил одит. “Абсолютно всичко мина по процедурата, както трябваше да бъде. Никога не съм казвал, че системата е пробита. Одитът, който се правете показа 23 броя уязвимости, където може да бъде пробита, ако евентуално има добри и способни хакери. Това беше идеята. Да се отстранят тези уязвимости, които са констатирани. Има опити. 2016 година се знаеше за два опита, без да се пробие системата, но уязвимостите продължаваха тогава да съществуват” обясни Магдалинчев. Той добави, че препоръката на одита е била да се види дали има уязвимости и ако има - какво да се направи, за да се отстранят. Одитът е извършен, след обществена поръчка е определена фирма, която да отстрани уязвимостите и отново е назначен одит, с който се е проверило до каква степен е изпълнено заданието за отстраняване на уязвимостите.

Данаил Кирилов, Цецка Цачева и Десислава Ахладова
“Липсва ли Ви предишният председателстващ - министърът на правосъдието Данаил Кирилов?” попита Беновска. Магдалинчев каза, че са работили малко заедно, а и политическите фигури са с по-различна съдба. “Справедливо ли беше отстранен?” попита Беновска, а представляващият ВСС сподели, че така и не е разбрал защо е отстранен, но са работили добре, както и с Цачева и сегашния министър на правосъдието Десислава Ахладова и нямат конфликтни моменти. Магдалинчев сподели, че имат взаимодействие, защото ВСС има много допирни точки с министерството на правосъдието и външните контакти минават през него.
Така завърши разговорът между Боян Магдалинчев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2” на 25-ти октомври 2020 година.