ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Министър Деница Сачева: Срещу Радев няма активно мероприятие, поведението му е безотговорно към България

26 октомври 2020 | 07:31

Снимка: "Беновска пита"

София. Срещу Радев няма активно мероприятие, поведението му е безотговорно към България. Това каза Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.

Била ли е контактна с премиера Борисов, който е дал положителен PCR тест?
„Заповядайте, г-жо Сачева, ръкуваме се тук по стар обичай, още не е минал коронавируса. Г-жо Сачева, Вие контактна ли сте с Бойко Борисов?“, попита водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори, че не е контактна, защото последното заседание на МС е било онлайн. Тя добави: „Чухме се по телефона, пожелавам му бързо да оздравява!“.

Проваленото посещение на президента Радев в Естония и неговите твърдения, че му е подготвено „активно мероприятие“
„Доколко цялата тази история с президента Радев, не мога да отмина политическите въпроси, още повече, че отскоро Вие сте не само член на ГЕРБ, но и един от активните говорители и анализатори, каквато винаги като анализатор сте била в политиката, сега от страна на ГЕРБ, доколко тази история с президента Радев и „активното мероприятие“, което му е било аранжирано, не можах да разбера точно как, от Борисов е всъщност сериозно? Възможно ли е някой да е скроил някаква схема, така че президентът хем да бъде контактен със свои подчинени, заразени с коронавирус, хем да замине на такава важна командировка и инициатива?“, попита водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори: „Така поставен въпросът звучи като фантастичен сюжет! Не мисля, че има основание да се смята, че някой целенасочено е организирал това, което всъщност г-н Радев си причини сам със своето поведение и с непрекъснатото неглижиране на това, че има коронавирус. Може би драстично подцени реакцията на своите домакини, защото видяхме какво се случи и това за съжаление беше изключително неприятно за страната!“.

„В коментара си казах, че за съжаление имаме, да е жив и здрав и дано всичко да му е наред, имаме и заразен с коронавирус народен представител от БСП – Драгомир Стойнев, който сигурно е бил контактен с Корнелия Нинова. Защо да не допуснем и възможността, че Корнелия Нинова може да е била контактна с президента Радев и оттам да се е промъкнал коронавирусът?“, попита водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори, че не ѝ се иска да се говори по тази толкова сериозна тема по такъв начин и не иска който и да е политик да подценява коронавируса и необходимостта от здравна профилактика и тежки, аскетически мерки. Всеки политик трябва да бъде на голяма висота на собствената си дисциплина и на примера, който дава. „В този смисъл не разбирам поведението на г-н Радев, то най-малкото не е коректно спрямо българските лекари и всички хора, които страдат от този тежък вирус и разбират, че вирус не само има, но той е изключително опасен!“, категорична бе Сачева.

Резолюцията за върховенството на закона в България, приета от ЕП
„Не мога да отмина още един политически въпрос преди да минем към социалните теми, днес по българските медии излезе едно скорошно интервю с Доналд Туск, председателя на ЕС, в което се третира доста сериозно общуването му с Бойко Борисов, как лично министър-председателят му бил разказал за ситуацията в България и за своите емоционални и други преживявания във връзка с излизане на записи, снимки и различен вид намеци. Какво е Вашето мнение за позицията на Доналд Туск?“, попита водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори, че не ѝ се иска да влиза в детайли по тази тема, по-скоро иска да каже, че случващото се в България трябва да бъде обект на вътрешни дискусии и разговори. „Аз лично не съм от хората, които биха търсили опит за влияние в България през външни или международни организации!“, добави тя.

„Какво искате да кажете?“, помоли за пояснение водещата. Социалният министър отговори, че самата тя е доста скептично настроена към това, което някои евродепутати са се опитали да направят с резолюцията, която са предизвикали. Тя продължи: „Не смятам, че това по някакъв начин увеличи техния авторитет в България и не смятам, че опитите да се решават проблеми през ЕК, през външни фактори биха могли да бъдат достойни за уважение!“.

„Да, но трайна е тенденцията да се говори от представители на ЕС, когато се говори за България, да се говори за корупция!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори, че точно това е най-неприятното в тези сюжети, които в международен план се опитват да развиват европейските депутати. Тя продължи, че в България наистина има проблеми, но те не са драстично по-големи от тези в другите европейски държави. „Опитите България непрекъснато да бъде етикетирана като държавата на корупцията, държавата, в която не се признават човешки права, държавата, в която няма развитие, при положение, че икономическите показатели определено говорят нещо различно, това е капан, в който дори тези, които смятат, че биха могли да управляват по-добре, дори и те ще усетят силата на този капан, в който сами вкарват България!“, категорична бе тя.

Борбата с корупцията в България
„Но хайде честно ми кажете – има ли корупция в България?“, попита водещата Илиана Беновска. Сачева отговори: „Със сигурност има, но Вие също така честно трябва да признаете, че има доста сериозна борба с корупцията и борбата с корупцията има много сериозно противодействие! Нали някой не си представя, че борбата с корупцията минава тихо, плавно и гладко и няма противодействие, атаки и компромати. Как се случва борбата с корупцията – по мед и масло? Дълбоко се съмнявам в това, така че част от скандалите са предизвикани, защото всъщност има борба с корупцията!“.

„Capo di tutti capi“, най-големият корумпиращ, кръстникът Ал Капоне беше заловен не заради корупционни сделки, а за неплащане на данъци след много усилия. Казвам го това не за да оправдая, че в България нямаме заловен сapo di tutti capi, но БСП отново повдигнаха въпроса в петък по време на парламентарен контрол колко данъци са събрани от Васил Божков и неговите хазартни игри и за съжаление се наложи на министър Ананиев отново да каже това, което се смотолеви отвреме на време, че са събрани само 8 милиона вместо 700 милиона, които трябваше да бъдат събрани!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори, че затова са били взети много тежки мерки. Тя продължи: „Отидоха си доста хора от определени позиции и същевременно в момента има повдигнати обвинения!“.

„Да, но народът си вика – те си отидоха, но си взеха своето!“, отбеляза Беновска. Сачева попита къде са доказателствата за подобни твърдения. Беновска отговори: „Няма доказателства, народът така си създава митове!“. Министърът на труда и социалната политика отговори, че е голям проблем, че не работим с фактите, а с определени представи и добави, че колкото повече се отдалечаваме от фактите, толкова повече ще се чувстваме излъгани.

„Не сте юрист, но сте достатъчно дълго в политиката и по професия сте анализатор, в какъв обозрим срок ще има някаква корупционна сделка, макар и една и един корумпиращ, има немалко в България подозрения за такива, има и производства, които се водят от главния прокурор Гешев, кога ще има някой, който да кажем – ето, започнаха, този го хванаха?“, попита водещата Илиана Беновска. Деница Сачева каза, че не е тя, която може да даде отговор на този въпрос, но все пак може да каже, че има извършени над 9000 проверки, КПКОНПИ е запорирала имоти на стойност над половин милиард лева, което също е борба с корупцията. „Ексглавният прокурор Цацаров си върши работата абсолютно последователно!“, отбеляза Беновска. Социалният министър отговори, че доста хора си вършат последователно работата, така че когато се съберат достатъчно доказателства, тогава ще има и хора, които ще получат съответните присъди. „Ние не трябва да се фокусираме върху това, че непременно винаги трябва да има изкупителни жертви, а трябва да знаем, че борбата с корупцията е ежедневно усилие и не може да търсим само фетишите в нея!“, подчерта социалният министър.

Обвиненията към управляващите, че Бюджет 2021 е предизборен и се раздават пари на различни групи, за да се спечели тяхната подкрепа на изборите
„В никакъв случай, не съм Ви подтиквала и да мислим по този начин, но зададох темата на нашия разговор какви са приоритетите на МТСП в края на мандата на ГЕРБ, като всъщност приплъзвам едно леко капанче, краят на мандата е предизборен, предизборно събитие. Ще оборите ли доста икономисти, които не са от вашата партия, които твърдят, че Бюджет 2021 е предизборен, бюджет на разхищението, а Ивайло Калфин, Вашият предшественик от АБВ, днес заяви, че бюджетът бил със стокхолмски синдром, стокхолмският синдром е, че обичаш мъчителя си, тоест всички, на които ще им бъдат дадени пари – на държавните служители, деца, пенсионери, по социална линия, да не ги изреждам всички, всъщност ще заобичат „мъчителя“ ГЕРБ, това беше подтекста, защото им се плащат пари?“, попита водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори, че не може да приеме нито едно от тези твърдения, защото избори има почти всяка година. Тя припомни, че още през 2017 г. в управленската програма на правителството е било записано, че в края на мандата минималната пенсия ще стане 300 лева, а минималната работна заплата ще е 650. „Трябваше ли ние да не изпълним нашата управленска програма и това, което сме обещали, защото робуваме на фетиша, че следващата година ще има избори?“, попита социалният министър. Тя припомни думите на Кристалина Георгиева, която като председател на МВФ е казвала „харчете, харчете, харчете“. Кристин Лагард също е призовала да се харчи колкото се може повече, защото сме в криза и има рецесия. От друга страна доскоро опозицията е обвинявала управляващите, че не са изхарчили достатъчно бързо тези един милиард лева по мярката 60/40. „Кога тези хора казват истината – когато ни критикуват, че не харчим достатъчно, или когато само няколко месеца по-късно ни критикуват, че искаме да дадем повече пари в сектори, които са пострадали от кризата? Така че в никакъв случай не мога да се съглася, че бюджетът е предизборен, не мога да се съглася, че „купуваме любов“, защото вотът на избирателите не се купува по този начин!“, категорична бе Сачева. Тя обясни, че средните месечни разходи на пенсионерите за лекарства са 56 лева. В момента имаме здравна криза и увеличени разходи за лекарства.

„Веднага Ви прекъсвам, факт ли е, че тези хора са над 65 години и е прието да се мисли, но е и факт, че на подобна възраст хората имат и допълнителни, придружаващи заболявания, които хора не само от август започват да си купуват тези лекарства, защото от август започнахте да раздавате тези 50 лева и ще продължите до март, а през април – по-здрави ли ще бъдат, по-малко високо кръвно ли ще имат, по-малко диабет ли ще имат?“, попита водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори, че междувременно през следващата година предстои актуализация на пенсиите по швейцарското правило, а за най-ниските пенсии, които са между 300 и 369 лева, предстои да се дадат еднократно 120 лева за хранителни продукти. Това ще се случи след изборите, през април, като още не е решено дали ще се дадат под формата на пари или ваучери за храна. Това са около 390 000 души и те ще получат тази помощ през социалното подпомагане.

„Защо тогава не им се дадат безплатни лекарства, вместо да им се дадат тези 50 лева за лекарства уж?“, попита водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори, че лекарства, които са платени от НЗОК, се дават и в момента. Тя продължи, че когато говорим за здравна профилактика има различни методи, които хората избират, така че безплатни лекарства не би могло да бъде достатъчно справедливо.

„Добре, но има някакво противоречие, давате по 40 лева на всяко дете, пък ще давате пари или ваучери за храна на пенсионерите само от 300 до 369 лева?“, попита водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори: „Виждате ли как непрекъснато сменяме въпросите в зависимост от различната гледна точка!“. „Каква е разликата за едно „богатско“ дете, за което тези 40 лева какво са, ако има телефон за 2 или 3 хиляди лева, има и такива, с какво ще му помогнат? А на друго дете, на което му трябват много повече от 40 лева, то ще получи 40 лева също?“, попита Беновска. Социалният министър обясни, че детските надбавки са право, а не задължително даване на пари, не всяко дете ще получи задължително тези 40 лева, трябва неговите родители да подадат заявление. Самата тя няма да подаде такова заявление, защото предпочита парите, които може да вземе нейното дете, да останат в държавния бюджет и да бъдат разпределени за нещо друго.

„Този разговор го водихме в радиото, а и в сайта ни писаха хора – каква ще бъде процедурата, сигурно ще бъде адски „тегава“, за да се подаде това заявление?“, попита водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори, че заявлението ще се подава по електронен път. В Агенцията за социално подпомагане се получават и заявления по имейл, като след това се верифицират чрез анкетата, която провеждат социалните работници. „Тоест няма нужда да бъдат подписвани и копирани и след това прикачени?“, попита Беновска. Сачева отговори, че не е нужно, документът може да бъде свален и пратен по пощата също така. „А циганите как ще подават заявления?“, попита водещата. Социалният министър отговори, че те подават и в момента, а освен това не е задължително циганите да бъдат неграмотни. „Аз съм против предразсъдъците и тълкуването на действителността чрез фетишите, мисля, че стана ясно от хода на целия ни разговор!“, подчерта тя.

Деница Сачева обясни, че 44 000 деца взимат помощи за първи клас, като първокласниците са средно 60 000. От следващата година помощите за първи и осми клас ще бъдат без подоходен тест. „Ще бъдат давани само ако ходят на училище ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Социалният министър отговори, че тези помощи ще бъдат давани през Агенцията за социално подпомагане и ходенето на училище е задължително, защото тази помощ е за стимулиране ходенето на училище. Помощта се получава на два пъти в началото на първия и на втория срок. Деница Сачева обясни, че от разговорите със социалните работници от страната е научила, че има доста заможни хора, родители на първокласници, които нарочно се осигуряват на минимална работна заплата, за да вземат тези помощи за първокласници. Много от тях казват, че искат тези помощи, защото плащат данъци и искат да видят, че държавата мисли и за техните деца. Същевременно има деца, които отпадат от подоходните тестове за нищожни суми. „Нека да дадем възможност на тези, които се чувстват ощетени поради това, че имат ниски доходи, но попадат извън подоходните критерии, нека да дадем възможност и на тези хора, които са данъкоплатци и искат да видят, че държавата прави нещо и за техните деца, нека чрез тези помощи да им дадем тази възможност. Всички онези, които се чувстват достатъчно заможни, просто няма да подадат тези заявления!“, призова социалният министър.

Помощта за родители, чиито деца са под карантина и трябва да отсъстват от работа, за да ги гледат
„Не мога да не Ви кажа нещо, което ми е изключително неприятно да цитирам, но то е тенденция в мисленето – при предишната карантина заради коронавируса много хора загубиха своите работни места, много от хората изразходваха своите платени отпуски, много от тях минаха на неплатени отпуски. Няма да Ви питам за резултата от безлихвените помощи, но ще Ви питам за сега. Днес един субект, не знам дали той е истински, си позволи да пише във фейсбук профила на Бойко Борисов, че ще извърши посегателство, няма да го цитирам, ако загуби отново работата си, защото е изгубил правото да отиде на борсата, защото трябва да минат 6 месеца, че няма спестявания, няма къде да живее и така нататък. Отбелязвам, че това е тенденция, а този дали е подстрекател е друга тема, полицията трябва да провери нещата. Но какво ще правят тези хора, които нямат отпуски, нямат работа, не могат да са на борсата, а децата им например ги карантинират и няма кой да ги гледа?“, попита водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори, че точно за такива случаи е въведена тази помощ от 610 лева – за хора, които са без доходи или с ниски доходи и нямат възможност да ползват допълнително платен отпуск. Ако бъдат карантинирани, тези хора могат да подадат заявление. Вече има подадени над 100 заявления.

„Процедурата пак ли ще бъде така мъчителна, като за тези 1500 лева?“, попита водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори, че няма нищо мъчително, заявлението може да бъде намерено на страницата на Агенцията за социално подпомагане и ако човек отговаря на условията, на следващия месец получава средствата. Има подоходен тест и МТСП възнамерява скоро да предложи промени и да вдигне критерия за подоходния тест, за да се отговори на повече нуждаещи се хора.

„Добре, да речем сега единият клас е в карантина и моето дете излиза за 14 дена, после обаче излиза другото ми дете, след това се оказва, че третото ми дете е в карантина, после първото ми отново започва, после второто и третото и се получава един омагьосан кръг, колко пъти може да се кандидатства за такава помощ?“, попита водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори колкото е необходимо. Предвидените средства са 80 милиона лева и са за работещи и безработни родители на деца, които са карантинирани. Заявления могат да се подават по електронен път с електронен подпис, по електронен път по имейл, като след това трябва да бъдат верифицирани от социален работник, могат да се изпращат и по пощата.
„А имат ли възможност деца с нисък социален статус в социалните услуги да учат дистанционно?“, попита водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори, че такава възможност има. Един милион лева са отделени за това над 1800 деца от центровете за настаняване от семеен тип да получат таблети, включително с тези средства да се плати интернет и да се осигури структурно окабеляване, където такова е липсвало.

Процесът на деинституционализация
„Вие и Вашата заместничка Зорница Русинова бяхте доста активни по въпроса за закриването на тези социални домове и окомплектоването на центровете за социално настаняване, докъде стигна този процес?“, попита водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори, че от 2013 г. в България няма домове за деца с умствени увреждания. Тя продължи, че процесът на деинституционализация за всички деца още не е приключил. Очаква се процесът да приключи напълно през 2025 г. От следващия програмен период започна процес по деинституционализация на домовете за възрастни.

Промените в Закона за личната помощ
„Още един въпрос, който е болна тема и беше болна тема и на различни Ваши предшественици, даже един си отиде заради това, с промените в Закона за личната помощ отнемате ли права, както ви обвинявавт от движението „Системата ни убива“?“, попита водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори, че не вижда какви обвинения може да има. Всички хора, които и досега са получавали такава помощ, ще продължат да я получават. Дори се разширява обхвата, като се дава възможност на хора с ТЕЛК-ови решения с чужда помощ между 70,1% до 89,9%, повишава се възнаграждението на личните асистенти във връзка с повишаването на минималната работна заплата.

„Става ли това възнаграждение достатъчно?“, попита Беновска. Социалният министър отговори, че то става 930 лева и заедно с различните добавки стават малко повече от 1000 лева. „Така че аз не мога да разбера как тази система ги убива. Има много неща, които трябва да бъдат поправени по отношение на ефективност, на ТЕЛК-овете, на достъпна среда, приобщаващо образование, услуги за хората над 18 годишна възраст. Имаме много теми, които трябва да решаваме по отношение на хората с увреждания, но със сигурност даването на още пари не е проблем и не е решение. Искам да кажа за Закона за личната помощ, ако си спомняте дебатите от онези години, тогава дори се твърдеше, че няма нужда от допълнителни пари, това бяха първите приказки. След това г-н Борисов обеща, че ще дава 150 милиона допълнително всяка година. Тази година ние сме предвидили 214 милиона лева за хората с увреждания за лични асистенти и отделно още 85 милиона за услугата личен асистент през Закона за социалните услуги. Така че почти двойно е финансирането, което сме отделили тази година. Не виждам как с двойно финансиране и разширен обхват ние лишаваме някого!“, категорична бе Сачева.

Основните приоритети в Бюджет 2021
„Финално изречение, с Вас разговорът може да бъде много дълъг, има страшно много теми, Вие доста подготвено и охотно отговаряте, което е респектиращо, не Ви правя комплимент, но кое е най-важното, което ГЕРБ трябва да заложи в Бюджет 2021, като принцип?“, попита водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори, че самият финансов министър нарича бюджета за следващата година антиковид бюджет. Тя продължи: „На първо място трябва да намалим негативните ефекти от кризата, да се погрижим за хората, които са най-уязвими, говоря от една страна за бедните, за пенсионерите, от втора страна за семействата и децата. Трети основен приоритет е бизнесът. И разбира се друг приоритет са хората, които трябва да осигурят грижата за останалите на първа линия, това са лекарите, полицаите, учителите, социалните работници, всички, които получиха тези по-високи възнаграждения и се очаква да изведат страната от кризата!“.

„Полицаите преди малко казаха, че не са си получили възнагражденията?“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Деница Сачева отговори, че за тях увеличение е предвидено. Тя добави: „Не мога в момента да кажа с колко точно, но не бих казала, че полицаите са неглижирани, към тях се изпитва голямо уважение от всички мои колеги!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 25-ти октомври 2020 година.