РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

С тържествена церемония бе отбелязан празникът на военните парашутисти(ОБЗОР)

18 октомври 2020 | 21:21

Снимка: Агенция "Фокус"

София. С церемония бе отбелязан Празникът на военните парашутисти в столицата. Церемонията се проведе на площад „Народно събрание“ пред паметника на героите-парашутисти. Поводът бе Празникът на военните парашутисти и 76-ата годишнина от паметната битка на Парашутната дружина на височината Стражин. В тържествения ритуал участваха президентът на Република България Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, представители на военно-патриотичните съюзи, ветерани. Президентът Румен Радев прие почетния караул и отдаде почит пред паметната плоча героите-парашутисти под звуците на националния химн.

Командирът на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия ген.-майор Явор Матеев произнесе слово по повод празника. Той заяви, че отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред саможертвата на онези, които когато загиваха по полетата на днешна Северна Македония и Унгария. „Преди 76 години в ранната утрин на 18 октомври 1944 г. беше бойното кръщение на славната Парашутна дружина. Вече 75 години от 1945 г. до ден днешен ние отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред саможертвата на онези, които когато загиваха по полетата на днешна Северна Македония и Унгария, не знаеха, че днес ще ги наричаме герои. Те знаех и бяха възпитани и тренирани как да служат на Родината, как да изпълняват команди на българските командири и да служат на българските флагове“, посочи Матеев.
„Днес за първи път пред Паметника на парашутиста са новото бойно и новото представително знаме на Съвместното командване на специалните операции. Тези знамена само преди 2 часа бяха на Алеята на парашутиста на Централните софийски гробища, където са погребани всички жертви на Парашутната дружина. Парашутната дружина е единственото формирование от Българската армия, телата на чиито убити са пренесени в знак на признателност и поклон пред техния героизъм и са погребани в пределите на нашата страна. Тези знамена преди няколко дни бяха и на Стражин и Страцин, където и до днес витае духът на бойните от Парашутната дружина“, добави той.

Празникът на военните парашутисти се чества от 17 март 1994 г. с решение на министъра на отбраната. На 18 октомври през 1944 година Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия и получава бойно кръщение в битката при Стражин. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в „Алеята на парашутиста“ в България.