ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Димитър Дилчев: Ще качим на страницата на ЦГМ отчет за приходите и разходите за последните 10 години

18 октомври 2020 | 20:41

Снимка: "Беновска пита"

София. Ще качим на страницата на ЦГМ отчет за приходите и разходите за последните 10 години. Това каза Димитър Дилчев, директор на ЦГМ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.

Той заяви позиции по следните теми.

Подаръците.
Водещата подари на своя гост тениската на предаването с думите: „Отпред пише „Беновска пита“, но отзад е важният въпрос „защо“, след време може би ще си отговорим защо Вие сте на тази длъжност!“. Димитър Дилчев подари на водещата книгата „София и аз“ на Драган Тенев с думите: „Това е интересна история за София между двете войни, за да знаем как градът се променя!“. Беновска му подари и книгата с интервюто й с Ахмед Доган, както и здрава българска червена ябълка.
Прихоите на ЦГМ.

„И както има една мисъл – винаги става дума за две неща, едното от тях е парите. Сега да видим разговора ни за пари с новия шеф на ЦГМ Димитър Дилчев. Заповядайте, тук се ръкуваме, не знам дали обърнахте внимание, че това е мина? Настъпихте ли мината Вие с тези хубави, весели чорапи, като станахте шеф на Центъра за градска мобилност?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Дилчев отговори, че нещата така са се развили, че малко след встъпването му в длъжност като началник на ЦГМ е започнала епидемията от коронавирус и в следващите 6 месеца нещата наистина са се превърнали в изпитание, а както са тръгнали нещата, така ще бъде и в следващите 8 до 12 месеца.
„Сега да Ви попитам, като всички потребители, които в момента сигурно Ви точат въпроси, преди около два месеца ми гостува заместник-кмета Дончо Барбалов, който отговаря за парите на Столична община, той ми обеща, че на всеки две седмици ще има отчет за парите, които постъпват в ЦГМ и къде се влагат. Вие готов ли сте, доколкото Ви е възможно, да дадете някакво сведение, Вие сте нов от март месец, казахме вече, какви са постъпленията, защото се създава впечатление, че взимате безбожни пари от скоби, паркинги, а не ги инвестирате нито в улична мрежа, нито в нищо?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че малко или много хората от ЦГМ са тези, които никой не обича, това са контрольорите в градския транспорт, хората, които слагат скобите и карат „паяците“. Той продължи, че що се отнася до приходите, то отчетите всеки месец са в Столична община и към края на август финансовите резултати показват, че приходите на ЦГМ са с 35 милиона по-малко, отколкото за същия период на миналата година. Към края на август приходите на ЦГМ са 114 милиона лева.
„Но 114 милиона малко ли е?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Дилчев отговори: „Докарахме дотам ЦГМ да се наложи да изтегли спешен кредит от 15 милиона лева, за да може да изплаща транспортната задача. Трябва да се знае, че всички пари в ЦГМ отиват за разплащане на транспортната задача. ЦГМ не разполага с тези средства, има една икономическа рамка, която се гласува от СОС, това са парите, които трябва да получат и „Метрополитен“, столичните авто и електротранспорт, както и частните оператори, които са на територията на София и тази транспортна задача за 2020 г. е в рамките на 250 милиона лева!“.

„Какво значи транспортна задача?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Дилчев отговори: „Това са парите, които плащаме в София, за да можем да се возим на градски транспорт такъв, какъвто е в момента!“. „Вие казахте, че сте изтеглили 15 милиона, за да обслужите транспортната задача – ние плащаме, за да се возим, операторът плаща, аз плащам, всеки плаща?“, продължи Беновска. Събеседникът й отговори, че това, което плащаме, не стига и както в България, така и почти в цяла Европа градският транспорт е дотиран. Така че тези 15 милиона са били необходими, за да се осигури работата на транспортните оператори до края на годината. Предстои да се разисква по-сериозно и икономическата рамка за следващата година, защото се оказва, че пандемията от коронавирус ще се задържи по-дълго и виждаме, че пътуващите с градския транспорт са намалели. „Така че всичко това е предизвикателство, един път като организация на работа пред ЦГМ и операторите, така е предизвикателство и пред Столична община да осигури този непрестанен процес и да не поставя под риск транспортната система на София!“, категоричен бе директорът на ЦГМ.
Изграждането на паркинги.
„Искате да ми кажете, че тези 114 милиона плюс изтеглените 15 милиона отиват само за да дотират, най-общо казано, транспорта?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че тези средства отиват за издръжката на ЦГМ и за хората, които работят вътре. „И не отиват за никакви ремонти на улици, спирки и т.н.?“, продължи Беновска. Дилчев отговори, че това не е точно така. Той припомни, че през миналата година ЦГМ е пуснал паркинга до стадион „Васил Левски“, което е инвестиция за 2,6 милиона лева, плюс още 1,6 милиона лева за тротоари. Това е една добра практика ЦГМ да отделя пари от синя и зелена зона за изграждане на паркинги и облагородяване на пространствата. „Но ние това го чакаме от самото начало на ЦГМ!“, отбеляза водещата. Димитър Дилчев отговори, че това вече се случва. Той продължи, че е започнал строеж на паркинг и в „Надежда“, но това е предизвикало реакция от страна на живущите и строежът е спрян в момента. „Това е тема, която тепърва ще става актуална, защото знаете, че има много идеи от всички спектри на общинския съвет за изграждане на паркинги в София, но доколко и как може това да се случи, това е отделен въпрос. Да, към момента срещаме трудност с терен, отреден за паркинг, а и районният кмет, и част от гражданите от години очакват това да се случи! Отново ще кажа, че тези 34 милиона по-малко означават, че тази година инвестиционната програма на ЦГМ не би могла да бъде такава, каквато на нас ни се иска, въпреки това ние ще работим по инвестициите за този паркинг, ще продължим и работата по проектирането на два подземни паркинга на Централна гара и на „Сливница“, единият за 90 места, другия за 240 и се надявам, когато тази тежка финансова ситуация отмине, ние да продължим да инвестираме по този начин!“, обясни шефът на ЦГМ.
„Нека да Ви задам един делови въпрос – по периферията се правят паркинги, в центъра не! Недостатъчно са паркоместата в центъра!“, продължи водещата Илиана Беновска. Димитър Дилчев отговори, че паркинги се правят там, където могат да се направят. За да се направи паркинг то трябва да има терен, той да е общински и да е отреден за паркинг. Когато такива терени има, тогава ЦГМ изгражда паркинги. „Но трябва да се полагат усилия, хората очакват от вас да закупувате терени, за да се строят паркинги!“, отбеляза водещата. Събеседникът й отговори, че ЦГМ няма средства за закупуването на терени.
Колко е издръжката на персонала на ЦГМ?

„Колко е издръжката на персонала на ЦГМ?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Дилчев отговори, че за миналата година справката показва, че средствата за издръжка са били 27 милиона лева с осигуровките. Той продължи, че средната заплата в ЦГМ е около 1100 лева, което е малко под средното за страната. В ЦГМ работят около 1400 човека.
Проблемът с кофите за боклук, които заемат паркоместа.
„Във вашия патримониум ли е факта, че кофи за боклук в центъра на София заемат възможни паркоместа в синя и зелена зона, дали ли сте си сметка да натоварите някой, да видите колко места са заети?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Дилчев отговори, че схемите за паркиране в София се одобряват от Столична община. „Не ми отговаряйте така, питам Ви нещо конкретно – някой преброил ли е колко места се заемат от кофите за боклук в синя и зелена зона?“, настоя да получи отговор водещата Илиана Беновска. Шефът на ЦГМ отговори, че не броят тези местао, защото тяхна работа е да ги освобождават, като процесът се случва всеки ден. „Не се случва всеки ден, аз на постоянни места виждам все един и същи кофи!“, заяви Беновска. Дилчев отговори, че има инспекторат, който трябва да следи къде точно са кофите за боклук, това не е работа на ЦГМ. Той заяви: „Дали кофата е на паркомясто, на кръстовище, на пешеходна пътека или на тротоара, това е работа на Столичен инспекторат, да следи кофите да бъдат там, където трябва да бъдат. Нека не вменяваме на ЦГМ и контрол над кофите за боклук!“.
Санкционирането на неправилно паркиралите автомобили.
„А работа ли е на ЦГМ ли е това, че общинска полиция се разхожда с колите си и паркира по „Витошка“ на пешеходната зона?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Дилчев отговори: „Вече стана и наша работа, знаете, че в близките дни очакваме да заработи и системата за налагане на неприсъствени фишове!“.

„Не ми се измъквайте, попитах Ви за коли на общинска полиция, които седят и паркират в тази пешеходна зона?“, попита отново водещата. Събеседникът й отговори, че не се прави разлика във вида на колите, когато има неправилно паркирали, то се налагат санкции. Случвало се е и полицейски коли да бъдат вдигани с „паяци“.
„Да се върнем към фишовете, доскоро беше възприето да се лепят трайно на стъклото, сега се връщате към старата практика да се слагат под чистачките, така ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Дилчев отговори, че към момента и инспектората, и общинска полиция налагат такива фишове. На ЦГМ им е отнело малко време, за да изработят система, която да направи налагането на такива фишове по-лесно и бързо, уведомлението директно се изпринтва и се поставя под чистачката на автомобила. „И вятърът го отнася и вие нямате доказателства!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че хартията издържа на дъжд, освен това пристига и фиш на постоянния адрес. Той призова: „Нека да не изпадаме в такива метеорологични неща, защото това е практика, която работи в цял свят и се надявам и тук да можем да дисциплинираме поне по-проблемните места в столицата!“.

Носенето на маски в градския транспорт.
„Притискам Ви така, за да стане ясно на нас потребителите, че за да изискваме нещо от вас управляващите, трябва и ние да сме взискателни към себе си и да спазваме правилата, не е ли така?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Дилчев се съгласи и даде пример с маските – при проверени 8-9 рейса в рамките на час не е имало нито един нарушител. Този показател също се различава много в зависимост от различните квартали и места. В метрото например строго се спазва разпоредбата за носене на маски. Проверките ще продължават, докато тази мярка е в сила, защото здравето на водачите не трябва да бъде подлагано на риск.
С каква програма е встъпил в длъжност?
„Кое е най-важното в работата ви, с каква програма встъпихте в тази длъжност, каква е свръхзадачата ви?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Дилчев отговори, че за момента е изключително важно да се осигури работата на системата такава, каквато е, да се осигури финансирането на транспортната задача. Той продължи, че с изключение на кратък период през март и април, от 1-ви юли градският транспорт в София работи на пълен обем. Така че е важно да се осигури транспортната задача и да се мисли за инвестиции за готови проекти, които да старират тогава, когато финансовото положение на ЦГМ е по-добро.
„Няма инвестиционен климат в България, а и не само в България, спаднали са и на европейско равнище чуждестранните и вътрешните инвестиции, така че Вие какво очаквате в София?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Дилчев отговори, че му се иска да започнат с малките неща, например поставянето на няколко спирконавеса всеки месец.
Поддържането на спирките.

„Председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов даде обширно изявление тази седмица, в което спомена спирките, които трябва да бъдат покрити, в това число и спирки, които са под вашата юрисдикция, 590 са спирките, които се стопанисват от ЦГМ, колко от тях не са покрити?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Дилчев отговори, че на месец се ремонтират около 30 спирки, защото те непрекъснато се вандализират. Продължава и дезинфекцията на спирките на градския транспорт, на транспортните средства, на касите и бюрата на ЦГМ. „Важно е да подчертаем, че при спазване на мерките градският транспорт е безопасно място. Просто трябва да спазваме това, което е указано от министъра на здравеопазването!“, призова той.
Оповестяването на финансовите резултати на ЦГМ.
„Вие наемате ли се това, което казах в началото на разговора, да давате периодични отчети за финансовото състояние, приходи и разходи, инвестиции на ЦГМ?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Дилчев отговори, че това ще направи през следващата седмица, защото има регулярни питания от страна на общинските съветници. Той добави, че цялата тази информация я има. „Но искаме да стига и до нас, гражданите!“, подчерта Беновска. Дилчев отговори: „Затова ще публикуваме тези отговори, които сме изпратили до общинските съветници, там информацията е най-разнообразна, детайлна информация за приходите от есемес паркиране, детайлно приходи и разходи за последните 10 години. Всичко това го има, отговорено е, защо по един или друг начин не е станало публично, аз не мога да отговоря, но поемам ангажимент тези отговори, които имаме към общинските съветници, да намерят място на страницата на ЦГМ! Те съдърат детайлна информация през последните 10 години какви приходи и разходи е имало, колко е била транспортната задача, кога е теглен кредитът от 80 милиона, защо е било нужно да се изтегли!“.
Кредитът от 80 милиона лева от 2015 г.

„Кредитът от 80 милиона не го споменахте в началото на разговора?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Дилчев отговори, че този кредит е изтеглен през 2015 г. Този кредит разплаща транспортната задача за предходни години и означава допълнителни разходи от 10 милиона лева всяка година. Това е сериозна сума, която тежи, но ЦГМ продължава регулярно да я изплаща.
„Вие го казвате с някаква особена отговорност, но ние, които си плащаме и билетчетата, и есемесите, и талоните, и картите, и други инвестиции, които правим в тази транспортна задача, някак си очакваме, че от общината ще бъдат отделени достатъчно средства, че да може не само да се покриват нуждите на транспорта, а да се развива и инфраструктурата!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Димитър Дилчев отговори, че в ЦГМ от общината не може да влезе нито стотинка. Бюджетът на общината може да помогне само на транспортните оператори, всички средства ЦГМ трябва да изкара от услугите, които предлага. „Това са средствата, които ЦГМ може да спечели, за да може обратно да инвестира както в инфраструктура, така и в транспортната задача, защото и в последните месеци идеята за поетапно разширяване на зоната имаше точно такава цел – парите да отиват за транспортната задача!“.
Разширяването на платените зони за паркиране.
„Ще се разширяват ли синята и зелената зона?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Дилчев отговори, че това ще се дискутира на сесията на СОС в четвъртък. Той изрази очакване да се разшири зелената зона в кварталите „Яворов“ и „Иван Вазов“.
Превръщането на улица „Съборна“ в пешеходна зона.
„А как ще продължи сагата с улица „Съборна“, където вие от ЦГМ няма да получавате такси от синя зона за паркиране? Вие какво отношение имате?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Дилчев отговори, че ЦГМ има отношение единствено да маркира местата, които СОС одобри за паркиране. Въпросът се решава изцяло от СОС, идеята е цялата улица да стане пешеходна.
Какъв е личният залог, с който заема позицията директор на ЦГМ.
„Какъв е Вашият личен залог, когато заехте тази позиция?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Дилчев отговори: „На мен ми се иска ЦГМ да оцелее в тази ситуация и не поставям под съмнение това нещо, но предизвикателството за нас ще бъде в началото на следващата година градският транспорт в София да бъде с нова система за таксуване. Така че убеден съм, че предстои, макар и в ковид ситуация, предстоят добри дни за градския транспорт в София!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 18-ти октомври 2020 година.