Велико ТърновоВИЖ ВСИЧКИ

Ученици от Велико Търново предлагат маркетплейс на туристически услуги

18 октомври 2020 | 20:19

Снимка: Агенция "Фокус"

Велико Търново. Ученици от Велико Търново предлагат маркетплейс на туристически услуги. Идеята е на младежите, които се обучават по специалност „Организация на туризма и свободното време“ в Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“, съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново техният ръководител Славка Проданова, която е и преподавател в училището. Учениците предлагат виртуални екскурзоводски беседи на български и английски език, но новото е, че те се създават специално по клиентски предпочитания.

„Търсещите туристически услуга обявяват своите изисквания. Екипи от ученици разработват специален пакет, съобразно желанията на потребителя за време, зададено от виртуалния турист. Къде ще се срещат търсещите и предлагащите? На първо време ще бъде създадена „Фейсбук“ страница. А в бъдеще? Бъдещето ще го определят клиентите. Техните предпочитания ще бъдат проучени и анализирани. И така ще бъде определено мястото за виртуалния пазар на туристически продукти“, обяснява още г-жа Проданова.
Реални продажби, измерени в левова равностойност, няма да бъдат формирани. Резултатите ще са измерени в усмивки и умения – за работа в екип, за презентиране, за продажби, дигитални.

Гимназията по туризъм е единственото училище във Великотърновска област, което към момента подготвя професионални екскурзоводи. Учениците изучават задълбочено предмети по професионална подготовка, свързани с технологията на създаването на екскурзоводската беседа; видове беседи, не само според вида туризъм, но и според потребностите на потребителя; вербални и невербални комуникации при общуване с туристите; история на материалната и духовна култура и други. След полагане на държавен изпит по теория и практика на професията, завършилите получават трета степен на професионална подготовка.
Бъдещите екскурзоводи продължават да предлагат и пешеходни обиколки на Велико Търново с професионално оборудване – индивидуални слушалки за всеки турист и предавател за гида. Заявки са постъпили от основни училища от града и региона.
Луиза ТРАНЧЕВА