ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Правителството ще поиска от парламента разсрочване на регистрацията на кладенците(ОБЗОР)

18 октомври 2020 | 19:54

Снимка: Фейсбук профил на премиера Бойко Борисов

София. Правителството ще поиска от парламента разсрочване на регистрацията на кладенците. Фирмите и гражданите собственици на кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др трябваше до 27 ноември 2020 г. да регистрират съоръженията, които са разположени в собствения им имот.
До намерението се стигна след като министър-председателят Бойко Борисов по време на проверки във ферми на живодновъди заяви, че трябва да се направи всичко възможно за облекчен режим за водни кладенци, за да могат хората да си избият сонда, да си напояват и да си гледат и животните.

Бойко Борисов възложи на министър Десислава Танева и министър Емил Димитров да съберат всички експерти и специалисти в областта на околната среда и да направят възможно най-облекчения режим, за да може хората да си избият сонда и да имат вода, за да си напояват и да си гледат и животните.

По темата министър Десислава Танева посочи, че от срещата с браншовите организации е останала темата за ограничаването на режима за ползване и изграждането на кладенци. Тя обяви, че в четвъртък има експертна среща, на която трябва да финализира и този ангажимент.

По-късно в свое телевизионно участие министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви, че правителството ще поиска от парламента да разсрочи регистрацията на кладенците- Емил Димитров поясни, че в тази посока за разсъждавали със земеделския министър. Според него няма нужда да се отлага с два, три пет месеца, а по-добре с една или две години.
„Да дадем на хората възможност да могат да го регистрират. Лошото е, че те винаги чакат последния момент. На едно мнение сме аз, тя и дирекцията на водите в МОСВ, че хората не можаха, трябва да им дадем възможност", каза още министърът.